W latach siedemdziesiątych mój tata był służbowo w Budapeszcie.Mieszkał w wynajętym pokoju i stołował się tamże.W wakacje pojechaliśmy całą rodziną na wakacje do Budapesztu, nocowaliśmy u miłej pani gospodyni.
Chutney (czyt. czatnej) to sos owocowo-warzywny pochodzący z kuchni indyjskiej. Możliwości kombinacji składników jak i smaków są nieograniczone. Można podawać praktycznie ze wszystkim: na kanapkę, do ryżu czy do mięsa. Jak dla nas to idealny dodatek do grillowanego mięsa lub kiełbasy. Dziś podam wersję na chutnej na bazie pomidorów i jabłek z dodatkiem papryki. Zielona papryka rewelacyjnie kontrastuje z czerwonym kolorem całości.
Jesień bez śliwkowych powideł?! Niemożliwe! Tak więc zakasałam rękawki, wypestkowałam gar śliwek i zaczęło się smażenie. Ja do powideł śliwkowych nie daję ani grama cukru, chociaż i z takimi wersjami się spotkałam. Po co? Przecież wysmażone śliwki mają tyle własnej słodyczy.
Bardzo aromatyczny dżem czereśniowy z dodatkiem amaretto i czekolady, to poezja dla naszego podniebienia - oczywiście do tego grzanki i serek mascarpone ... co tu dużo mówić na jednym słoiczku się nie skończyło.
Tradycyjne, wg przepisu mojej Babci, najlepsze na świecie. Teraz właśnie nastał czas na ich produkcję - po pierwszych przymrozkach, kiedy śliwki są przymarszczone przy ogonkach, mają najwyższy poziom fruktozy i powidła praktycznie nie wymagają dosładzania
Poczytałam sobie ostatnio etykietki wszystkich płatków i musli, które wcina moje dziecko i Michał. Cóż wnioski nie były optymistyczne. Choćby nie wiem jak były fit, w głównej mierze składają się z najmniej wartościowych płatków kukurydzianych i cukru. Skłoniło mnie to do zrobienia własnej granoli. Czemu nie robiłam tego wcześniej?! Nie wiem, ale na pewno będę ją teraz robić zawsze :)
Golden syrup to świetny dodatek do wielu potraw, a jego samodzielne przygotowanie wyjdzie na dobre naszym portfelom. Idealny do naleśników i placuszków, owsianek, twarożku, napojów czy jako składnik wypieków. Sprawdzi się się również jako dodatek do marynat. Z powodzeniem może zastąpić miód czy syrop klonowy.
Ogóreczki te (ulubione) pasują do burgerów, na kanapkę, 'do obiadu', do sałatki (np. z pomidorem). Poradzi sobie z nimi najpewniej każdy (robią się prawie same). Tu w wersji pół na pół z cukinią (miłość), ale możecie zrobić z samych ogórków, a także spróbować z obieranymi - jeśli nie lubicie ze skórką. Taką partię też kiedyś poczyniłam.
Postanowiłam zrobić domową nutellę, bo tak nazwali czekośliwkę domownicy. Przygotowanie jest naprawdę proste - wymaga tylko trochę cierpliwości, a efekt rewelacyjny. Polecam.
Ajvar to pyszny sos z papryki, często także z dodatkiem bakłażanów, cebuli, czosnku, czasem również pomidorów. Nie ma jednego ściśle określonego przepisu na ten bałkański specjał, więc zarówno proporcje, jak i składniki mogą się zmieniać. Istotne jednak, aby bazą była pieczona papryka, dzięki czemu ajvar ma wspaniały smak i zapach.