Sałatka meksykańska z ogórków i cukinii z chilli oraz czosnkiem


Nigdy nie miałam specjalnego ciśnienia, by przetwory każdego roku i serii wychodziły zawsze tak samo, bo to chyba nawet niemożliwe? Wszystko zależy. Od ogórka (bardzo wiele), od nastroju, od biometru - a jeśli jest niekorzystny? Może to wstyd, że Weczek nie jest wytrawnym 'wekowiczem', a może żaden to wstyd? Lubi Weczek wekować, ale nie zawsze ma ochotę, natchnienie, bywa, że coś mu nie wyjdzie (np. konfitura - 'czatni' z czerwonej cebuli) i się trochę potem obraża na wekowanie. Generalnie preferuje on proste przepisy, nad którymi nie trzeba się specjalnie modlić, aby (również) stosunek pracy do efektów był zrównoważony, a nawet, żeby tej pracy było mniej niż efektów. Ogóreczki te (ulubione) pasują do burgerów, na kanapkę, 'do obiadu', do sałatki (np. z pomidorem). Poradzi sobie z nimi najpewniej każdy (robią się prawie same). Tu w wersji pół na pół z cukinią (miłość), ale możecie zrobić z samych ogórków, a także spróbować z obieranymi - jeśli nie lubicie ze skórką. Taką partię też kiedyś poczyniłam.

Składniki:
(na bazie tego przepisu)
- 1,5 kg ogórków
- 1 kg cukinii
- 3 łyżki soli
- 8 łyżek oliwy
- 2 duże cebule pokrojowe w piórka (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka chilli
- 60 dkg cukru
- 1,5 szklanki octu
Ogórki i cukinię kroimy w plastry, cebulę w piórka. Dodajemy sól, oliwę, pokrojone ząbki czosnku i chilli. Mieszamy i zostawiamy w misce na 6 godzin. Następnie dodajemy cukier i ocet, po zamieszaniu zostawiamy na 12 godzin. Ogórki wkładamy do słoików, najlepiej takich klasycznej wielkości 'jak od majonezu'. Zalewamy zalewą - marynatą, która została od ogórków. Zakręcone słoiki gotujemy w garnku do 15 minut od czasu wrzenia wody.