Granola

Poczytałam sobie ostatnio etykietki wszystkich płatków i musli, które wcina moje dziecko i Michał. Cóż wnioski nie były optymistyczne. Choćby nie wiem jak były fit, w głównej mierze składają się z najmniej wartościowych płatków kukurydzianych i cukru. Skłoniło mnie to do zrobienia własnej granoli. Czemu nie robiłam tego wcześniej?! Nie wiem, ale na pewno będę ją teraz robić zawsze :)
Granola
  • 250g płatków owsianych
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka wymieszanych pestek dyni i słonecznika
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki esencji waniliowej
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy
Zdjęcie - granola - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około 30 minut mieszając aby równomiernie się zezłociła. Kiedy wystygnie, rozkruszyć na mniejsze kawałki. Przechowywać w hermetycznym pojemniku.

Przepisy z tych kategorii

Konfitura z borówki brusznicy do serów i mięs

Konfitura z borówki brusznicy…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Wiśniowa frużelina

Wiśniowa frużelina

Małgorzata Małgorzata
Codzienna kuchnia niecodzienna

Agrest w syropie

Agrest w syropie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Konfitura z żurawiny do serów i mięs

Konfitura z żurawiny do serów…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Galaretka z jeżyn - doskonała

Galaretka z jeżyn - doskonała

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Aronia w rumie
1

Aronia w rumie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku