Chutney z papryczki chili
Chutney z papryczki chili smak słodko kwaśny z posmakiem ostrości do grillowanych mięs w sam raz a nawet do pieczonej rybki też był dobry polecam.
Na 4 słoiczki po 200 g
300 g chili
400 g świeżej papryki czerwonej
1,5 szklanki octu ze śliwek lub octu winnego
2 szklanki cukru
1 łyżeczka morskiej soli kamiennej
1/2 kg jabłek
1 cytryna
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić drobno w kostkę, wrzucić do garnuszka zasypać cukrem dodać ocet i sól. Gotować na małym ogniu w międzyczasie obrać jabłka i pokroić na małe kawałeczki wrzucić do papryki oraz dodać startą skórkę z cytryny wraz z sokiem. Gdy masa ta zacznie nam zgęstnieje zmiksować i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować od zagotowania 15 minut, wyjąć odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego