Chutney z papryczki chili

Chutney z papryczki chili

Zdjęcie - Chutney z papryczki chili   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Chutney z papryczki chili smak słodko kwaśny z posmakiem ostrości do grillowanych mięs w sam raz a nawet do pieczonej rybki też był dobry polecam.

 

Na 4 słoiczki po 200 g


300 g chili

400 g świeżej papryki czerwonej

1,5 szklanki octu ze śliwek lub octu winnego

2 szklanki cukru

1 łyżeczka morskiej soli kamiennej

1/2 kg jabłek

1 cytryna


Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić drobno w kostkę, wrzucić do garnuszka zasypać cukrem dodać ocet i sól. Gotować na małym ogniu w międzyczasie obrać jabłka i pokroić na małe kawałeczki wrzucić do papryki oraz dodać startą skórkę z cytryny wraz z sokiem. Gdy masa ta zacznie nam zgęstnieje zmiksować i przełożyć do wyparzonych słoiczków. Pasteryzować od zagotowania 15 minut, wyjąć odwrócić do góry dnem i przykryć ręcznikiem i tak pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Smacznego


Zdjęcie - Chutney z papryczki chili   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Wydrukuj przepis

 

Kategorie przepisów