Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na galat (galaretkę, galantynę) z kurczaka według receptury mojej mamy. Galaretka jest lekkostrawna, smaczna no i super się prezentuje. Nadaje się na każdego rodzaju imprezki i nie tylko, zachęcam do wypróbowania.
Może być świetne jako lunch, kolacja lub przegryzka. Bo gdy już jest to wystarczy kawałek wrzucić do mikrofali i podgrzać chwilę. Na zimno też można jeść.
Lubimy frutti di mare. A z frutti di mare najbardziej lubimy krewetki. A z krewetek najbardziej lubimy zupę krewetkową i krewetki w cieście. O zupie będzie innym razem, dziś zapraszam na krewetki w cieście piwnym.
Robiłam je przedwczoraj i tak mi posmakowały, że teraz ciągle za mną „chodzą” i chyba znowu je przygotuję :) Są bardzo smaczne, zdrowe i można je jeść bez wyrzutów sumienia ;)
Wprost z wielkanocnego stołu na blogu ląduje terrina z łososia i krewetek. Elegancka, łatwa w przygotowaniu, smaczna i całkiem efektowna przystawka. Połączenie smaków kremowego serka, wędzonego łososia i krewetek trafi w gusta wielu osób, nawet tych bardzo wybrednych.
Miłośnikom łososia polecam roladki, tym razem na omlecie, z dużą ilością koperku i serkiem chrzanowym. Ciekawa przystawka zachęca swoim wyglądem i na pewno atrakcyjnie wygląda na stole.
Po przerwie witam się z Wami pysznym góralskim oscypkiem, przywiezionym prosto z serca polskich Tatr. Takie oscypki bardzo lubię - grillowane, gorące, podane z konfiturą żurawinową
Wątróbkę z jabłkami robię od zawsze, w wersji z gruszką nie próbowałam, ale połączenia smaku nie obawiałam się. (...) Niesamowite połączenie składników i podane w cudowny sposób.