Galat z kurczaka

Galat z kurczaka

Zdjęcie - Galat z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na galat (galaretkę, galantynę) z kurczaka według receptury mojej mamy. Galaretka jest lekkostrawna, smaczna no i super się prezentuje. Nadaje się na każdego rodzaju imprezki i nie tylko, zachęcam do wypróbowania.

 Składniki :

  • 1 kurczak
  • 4-5 marchewek
  • pół selera
  • pietruszka
  • liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • lubczyk
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kawałek pora
  • 2 żelatyny
  • do dekoracji: kawałek pora, ugotowana marchew, natka pietruszki

Kurczaka, wszystkie warzywa umieścić w garnku, zalać wodą tak żeby przykryła kurczaka. Dodać przyprawy: lubczyk (jeśli nie mam lubczyku daję maggi według uznania), ziele angielskie, listek laurowy, ziarenka pieprzu i gotować do miękkości na małym ogniu. W międzyczasie wywar doprawić solą i pieprzem (ja czasami daję kostkę rosołową lub przyprawę jarzynkę).

Żelatynę namoczyć w małej ilości wody. Gdy kurczak będzie już miękki, wyciągnąć go wraz z warzywami, ostudzić. Bulion przecedzić przez sito. Dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę do wywaru, podgrzać ponownie i odstawić do wystudzenia.

Kurczaka obrać z mięsa i pokroić w większą kostkę. Przygotować salaterki, kubeczki, ułożyć na spód np. krążki pora, krążki ugotowanej marchewki, gałązki pietruszki. Całość zalać zimnym wywarem i odstawić do lodówki do zastygnięcia na całą noc.

Smacznego!

Zdjęcie - Galat z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Zdjęcie - Galat z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami    Zdjęcie - Galat z kurczaka  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów