Krewetki w cieście piwnym

Krewetki w cieście piwnym
Lubimy frutti di mare. A z frutti di mare najbardziej lubimy krewetki. A z krewetek najbardziej lubimy zupę krewetkową i krewetki w cieście. O zupie będzie innym razem, dziś zapraszam na krewetki w cieście piwnym.

Zdjęcie - krewetki w cieście piwnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • krewetki mrożone (ilość i wielkość zależy od ilości jedzących oraz ich preferencji)
  • cytryna
  • piwo jasne
  • 2 jajka
  • mąka
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
  • ser żółty - jeśli nam zostanie specjału na następny dzień
Krewetki rozmrażamy i skrapiamy sokiem z cytryny.
2 jaka roztrzepujemy z solą i pieprzem, dodajemy szklankę piwa i wciąż mieszając dosypujemy mąkę - tyle, żeby ciasto zyskało konsystencję gęstej śmietany (cała operację można wykonać w mikserze).
Do ciasta wrzucamy partiami dokładnie odsączone krewetki.

Zdjęcie - krewetki w cieście piwnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na patelni rozgrzewamy olej. Partiami wykładamy dokładnie otoczone ciastem krewetki - w formie placuszków.

Zdjęcie - krewetki w cieście piwnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak się zezłocą, odwracamy na drugą stronę.

Zdjęcie - krewetki w cieście piwnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdejmujemy z patelni na talerz z papierem śniadaniowym albo papierowym ręcznikiem, żeby odsączyć niepotrzebny tłuszcz. Zjadamy od razu, na gorąco.

Jeśli jednak zjeść nie damy rady, możemy schować resztę do lodówki i następnego dnia podać krewetki w cieście piwnym zapiekane z żółtym serem. Na każdą porcję nakładamy kawałek żółtego sera i zapiekamy w piecyku, aż ser się rozpuści.

Zdjęcie - krewetki w cieście piwnym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Oba warianty są przepyszne!

Kategorie przepisów