Granola
Do domowej granoli przymierzałam się od dawna ale jakoś tak będąc w sklepie zawsze sięgałam po swoją ulubioną mieszankę. Ale kiedy ostatnio w jednej paczce znalazłam kilka kamyków stracilam cierpliwość i wiedziałam, że to jest wlaśnie ten czas kiedy muszę zrobić wlasną granolę. Użyłam tych ziaren, które lubię najbardziej i to jest właśnie fajne, że wszystko mi w niej smakuje i nie muszę przebierać w poszukiwaniu składnika, za którym nie przepadam.
Składniki:
- 250 g płatków owsianych
- 100 g słonecznika
- 50 g sezamu
- 400 g dyni
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki oleju słonecznikowego
- 150 ml soku jabłkowego
-
2 łyżki cukru trzcinowego
Piekarnik nagrzać do 150 st C.Wszystkie składniki wymieszać. Wsypać do foremki i piec godzinę, co kilka minut mieszając łyżką. Studzić w wyłączonym, ciepłym piekarniku.
Smacznego:)