Gruszki zapiekane z wątróbką drobiową

Gruszki zapiekane z wątróbką drobiową
Ulubione stoisko na ulubionym targowisku jest nieraz "problemem". Właściciel podpowiada co ma naprawdę w super smaku lub co ma naprawdę w świetnej cenie. Tak jak wczoraj... chciałam tylko warzyw na zupę, a wróciłam dodatkowo z dużą ilością gruszek. Gruszki dojrzałe, ale fajnie twarde - ich mankament: plamki na skórce - nad sadem przeszło gradobicie. Jak można nie kupić ich więcej...

Wątróbkę z jabłkami robię od zawsze, w wersji z gruszką nie próbowałam, ale połączenia smaku nie obawiałam się. Pomysł na dzisiejszy obiad znalazłam tutaj. Niesamowite połączenie składników i podane w cudowny sposób.
Gruszki zapiekane z wątróbką drobiową - Laura
SKŁADNIKI:
porcja na 5-6 osób
  • 1 kg wątróbki z kurczaka
  • 3 cebule
  • 8 gruszek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
Wątróbkę dokładnie opłukać i oczyścić z żyłek i tłuszczu, osączyć na sicie i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Gruszki opłukać, przekroić wzdłuż i usunąć gniazda nasienne. Wydrążyć tak, aby przy skórce pozostało około pół centymetra (ja użyłam do tego łyżki do lodów - sprawdziła się świetnie). Nie wyrzucać miąższu. Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać wątróbki i smażyć je około 5 minut na dużym ogniu często mieszając. Dodać miąższ z gruszek oraz pieprz i smażyć na mniejszym ogniu 10 minut, ewentualnie doprawić. Wydrążone połówki gruszek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i napełnić je podsmażonymi wątróbkami.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Ja podałam z kaszą kuskus, ale będą do nich pasowały także ziemniaki.

Kategorie przepisów