Gruszki zapiekane z wątróbką drobiową

Ulubione stoisko na ulubionym targowisku jest nieraz "problemem". Właściciel podpowiada co ma naprawdę w super smaku lub co ma naprawdę w świetnej cenie. Tak jak wczoraj... chciałam tylko warzyw na zupę, a wróciłam dodatkowo z dużą ilością gruszek. Gruszki dojrzałe, ale fajnie twarde - ich mankament: plamki na skórce - nad sadem przeszło gradobicie. Jak można nie kupić ich więcej...
Wątróbkę z jabłkami robię od zawsze, w wersji z gruszką nie próbowałam, ale połączenia smaku nie obawiałam się. Pomysł na dzisiejszy obiad znalazłam tutaj. Niesamowite połączenie składników i podane w cudowny sposób.
Gruszki zapiekane z wątróbką drobiową - Laura
SKŁADNIKI:
porcja na 5-6 osób
Rozgrzać olej na dużej patelni, wrzucić pokrojoną cebulę, oprószyć solą i smażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać wątróbki i smażyć je około 5 minut na dużym ogniu często mieszając. Dodać miąższ z gruszek oraz pieprz i smażyć na mniejszym ogniu 10 minut, ewentualnie doprawić.
Wydrążone połówki gruszek ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i napełnić je podsmażonymi wątróbkami.
Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Ja podałam z kaszą kuskus, ale będą do nich pasowały także ziemniaki.
Wątróbkę z jabłkami robię od zawsze, w wersji z gruszką nie próbowałam, ale połączenia smaku nie obawiałam się. Pomysł na dzisiejszy obiad znalazłam tutaj. Niesamowite połączenie składników i podane w cudowny sposób.

SKŁADNIKI:
porcja na 5-6 osób
- 1 kg wątróbki z kurczaka
- 3 cebule
- 8 gruszek
- 1 łyżeczka soli
- 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu


Piec w temperaturze 190 stopni przez 25 minut. Ja podałam z kaszą kuskus, ale będą do nich pasowały także ziemniaki.