Brzoskwinie grillowane w sosie balsamicznym z rozmarynem
To pomysł na owocowy dodatek z wytrawną nutą. Tak przygotowane brzoskwinie nie dość, że naprawę ślicznie wyglądają, zyskują głębię smaku dzięki dodatkowi aromatycznego octu balsamicznego i rozmarynu. Świetnie sprawdzają się jako ciepły dodatek do grillowanej porcji mięsa albo w sałatce (polecam zestawić je z lekko pikantną rukolą).
Brzoskwinie grillowane w sosie balsamicznym z rozmarynem
Składniki
- brzoskiwnie - 2 sztuki
- oliwa - 1 łyżka
- ocet balsamiczny - 1 łyżka
- sól - szczypta
- pieprz - mielony (najlepiej różowy)
- rozmaryn - świeży, 1 gałązka
Sposób przygotowania
Owoce umyj, przekrój na pół, wyjmij z nich pestkę.
W miseczce wymieszaj oliwę, ocet, sól, pieprz i pokrojone listki rozmarynu.
Owoce włóż do zalewy na minimum 5 minut z każdej strony.
Układaj na rozgrzanym grillu (lub patelni grillowej) wewnętrzną stroną owocu do dołu.
Grilluj około 3 minut z każdej strony.
Owoce podawaj ciepłe, polane odrobiną marynaty.