Ja rozumiem, że zwykle rano jesteśmy na tyle głodni, że oczekiwanie, aż wyrośnie ciasto drożdżowe wydaje się być wiecznością. Jednak wierzci mi- czasami warto poczekać. Szczególnie, jeśli w niedalekiej przyszłości jawi się wizja puszystych placuszków z jabłkami. Do nich cukier puder. Obowiązkowo!
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać od kanapki – to lubię najbardziej!
Biała kiełbasa jest chyba tak samo obowiązkowa na wielkanocnym stole, jak karp na wigilijnym. Za karpiem nie przepadam, ale za to kiełbasę lubię bardzo. Zwłaszcza jeśli przygotuje się ją tak, jak tutaj w piekarniku z cebulą i czosnkiem.
Faszerowane pieczarki dają bardzo duże możliwości wykorzystania różnych składników i ich łączenia. Ja swoje nadziałam farszem na bazie kiełbasy wiejskiej, którą zostałam obdarowana w Święta w dość dużej ilości ;)
Niesamowicie smaczne … szybkie i sycące.
Śmiało można zastąpić nimi 2-daniowy obiad.
Gwarantuję, że będziecie najedzeni, albo z przyjemnością sięgniecie po dokładkę!
Kotleciki te robiłam już kilkakrotnie i z pewnością niejeden raz jeszcze do nich wrócę. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mocno polecam.
Fasolka tak robiona jest pyszna, pachnąca i chrupiąca. Taką fasolkę możemy podać jako dodatek do dań z grilla, albo do młodych ziemniaczków i jajka sadzonego.
Pieczarki faszerować można na wszelakie sposoby. Dziś polecam Wam pieczarki zapiekane z kuskusem i serem feta. Danie doskonałe na lekki obiad lub jako zimna przekąska. Dobre samo lub w towarzystwie mięsa i sałaty. Spróbujcie koniecznie, bo nie dość, że smaczne to jeszcze szybko się robi.
Proponuję świetną alternatywę do kiełbasy parzonej - pieczoną w piekarniku. Upieczona z cebulą, czosnkiem i przyprawami jest jeszcze smaczniejsza i niezwykle aromatyczna. Nie czekaj do świąt, by się nią delektować. Podana z puree ziemnaczanym będzie super szybkim obiadem, z pieczywem smaczną kolacją