Rolada szpinakowa z łososiem
Robiłam tę roladę tydzień temu, ale dopiero teraz udało mi się zmobilizować i wpisać przepis. Wcześniej jakoś brakowało czasu ;) Choć wygląda na skomplikowaną, wcale taka nie jest. I dość szybko można ją przygotować. Do tego efektownie wygląda i nieźle smakuje. Same plusy :)
Nie miałam formy o wymiarach podanych przez Kasię, więc użyłam dużej blachy z wyposażenia piekarnika - przez to warstwa ciasta była cieńsza i wymagała skrócenia czasu pieczenia. Być może dlatego miałam trochę kłopotów z oddzieleniem papieru od ciasta, ale na szczęście w końcu się udało to zrobić bez uszkodzenia ciasta :)
przepis znalazłam u Kasi
Składniki [w nawiasach moje zmiany] :
- 350 g mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże jajka [osobno białka i żółtka]
- pół łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 200 g wędzonego łososia w plastrach [u mnie 300 g]
- 1 op. serka twarogowego z ziołami [zużyłam 2 opakowania po 150 g]
Szpinak rozmrozić i odsączyć na sicie, mocno odciskając nadmiar wody. Wymieszać go z żółtkami, solą, gałką i startym na tarce czosnkiem. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy szpinakowej, delikatnie wymieszać.
Blachę o wymiarach 28x40cm [u mnie 36x33cm] wyłożyć papierem do pieczenia, lekko go natłuścić. Wlać masę, wyrównać wierzch, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez ok.20 minut [u mnie 15 minut]. Upieczone ciasto ostudzić.
Ostudzone ciasto przełożyć na blat, delikatnie ściągnąć papier do pieczenia. Posmarować serkiem*, a na nim ułożyć łososia. Zwinąć ciasno w roladę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Po schłodzeniu roladę podawać pokrojoną w plastry.
* serek warto wyjąć trochę wcześniej z lodówki, żeby się ogrzał - wtedy będzie łatwiej go rozsmarować