Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą

Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą
Pieczarki faszerować można na wszelakie sposoby. Dziś polecam Wam pieczarki zapiekane z kuskusem i serem feta. Danie doskonałe na lekki obiad lub jako zimna przekąska. Dobre samo lub w towarzystwie mięsa i sałaty. Spróbujcie koniecznie, bo nie dość, że smaczne to jeszcze szybko się robi.

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • 10-15 dużych pieczarek ( ilość zależy od wielkości kapelusza - moje były powiedzmy średnie)
  • 120 g kuskusu
  • 1 średnia cebula
  • 100g sera feta
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 150 g tartego sera żółtego
  • około 300 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • masło i olej do smażenia


Wykonanie:
Grzyby oczyścić, wycierając kapelusze ręcznikiem papierowym. Wyciąć nóżki i pokroić je w drobną kostkę, kapelusze odłożyć. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, a natkę pietruszki posiekać.
Kuskus zalać wrzątkiem, 1 cm nad powierzchnię kaszy. Przykryć i odstawić do napęcznienia.



Na patelni rozgrzać po łyżce masła i oleju. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć cebulę. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki - smażyć aż zaczną się lekko rumienić.
Kuskus połączyć z rozdrobnionym serem feta. Dodać podsmażone, przestygnięte pieczarki i natkę pietruszki - wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie dosolić.

Farszem wypełniać kapelusze pieczarek i układać na blasze. posypać po wierzchu tartym żółtym serem. Na blachę, między pieczarki, wylać bulion.

Pieczarki zapiekać w 170 C przez 30-40 minut.

Zdjęcie - Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Pieczarki faszerowane kuskusem i fetą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Smacznego !

Kategorie przepisów