Fasolka szparagowa w boczku zawijana
Fasolka szparagowa, kto jej nie lubi ? Ja bardzo lubię ! A mój J. przywiózł ostatnio w wyjazdu, pomysł na taką oto fasolkę szparagową.
Fasolka tak robiona jest pyszna, pachnąca i chrupiąca. Taką fasolkę możemy podać jako dodatek do dań z grilla, albo do młodych ziemniaczków i jajka sadzonego.
Fasolka szparagowa w boczku zawijana
- 50 dkg fasolki szparagowej
- kilkanaście plasterków boczku wędzonego
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- oliwa z oliwek
- wykałaczki
Fasolce obciąć końce, przełożyć do garnka, posolić, zalać wodą i ugotować al dente ( czyli tak żeby była lekko twarda).
Fasolkę zostawić do schłodzenia.
Kilka strączków fasolki wziąć do ręki i obwiązać boczkiem, spiąć wykałaczką. Odłożyć na talerz, tak przygotować całą fasolkę, potem skropić oliwą i posypać pieprzem.
Na rozgrzanym grillu / patelni smażyć pęczki fasolek przez kilka minut, aż boczek się przyrumieni. Gotowe, podajemy gorące.
Smacznego !