Fasolka szparagowa w boczku zawijana

Fasolka szparagowa w boczku zawijana

Fasolka szparagowa, kto jej nie lubi ? Ja bardzo lubię ! A mój J. przywiózł ostatnio w wyjazdu, pomysł na taką oto fasolkę szparagową.

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w boczku zawijana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Fasolka tak robiona jest pyszna, pachnąca i chrupiąca. Taką fasolkę możemy podać jako dodatek do dań z grilla, albo do młodych ziemniaczków i jajka sadzonego.

Fasolka szparagowa w boczku zawijana

  • 50 dkg fasolki szparagowej
  • kilkanaście plasterków boczku wędzonego
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • wykałaczki

Fasolce obciąć końce, przełożyć do garnka, posolić, zalać wodą i ugotować al dente ( czyli tak żeby była lekko twarda).

Fasolkę zostawić do schłodzenia.

Kilka strączków fasolki wziąć do ręki i obwiązać boczkiem, spiąć wykałaczką. Odłożyć na talerz, tak przygotować całą fasolkę, potem skropić oliwą i posypać pieprzem.

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w boczku zawijana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Na rozgrzanym grillu / patelni smażyć pęczki fasolek przez kilka minut, aż boczek się przyrumieni. Gotowe, podajemy gorące.

Smacznego !

Zdjęcie - Fasolka szparagowa w boczku zawijana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów