Tosty zapiekane z mozzarellą
- SKŁADNIKI :
- *chleb pszenny ( tostowy ) - 8 kromek
- * mozzarella - 1 szt
- * masło - 2 łyżki
- * olej - 1 łyżka
- * mąka - 0,5 szkl
- * jajko - 2 szt
- * sól - do smaku
Moim numerem wśród serów jest mozzarella.
Jest to ser pochodzący z południowych Włoch , dobrze znany z tego , że niesamowicie się ciągnie po roztopieniu.
Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic , a względnie z mleka krowiego , bądź też ich mieszanki.
Bardzo często dodaję go do sałatek … pizzy … kanapek czy też jako dodatek do mięs.
Dziś mam dla Was przepis na swoje ulubione tosty zapiekane właśnie z mozzarellą , która ciągnie się tak , że nie można się oderwać od kanapki – to lubię najbardziej!
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
Mozzarellę kroimy w plasterki.
Na kromkę chleba kładziemy 2 plasterki sera i przykrywamy 2 kromką.
Do głębokiego talerza wlewamy mleko , do drugiego wsypujemy mąkę , a do trzeciego wbijamy jajka i odrobinę je solimy.
Kanapkę przełożoną mozzarellą zanurzamy w mleku , obtaczamy w mące , a na końcu w rozbełtanych jajkach.
Smażymy na rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju , z obu stron na złoto.
Podajemy gorące!