Na śniadanie, przekąskę czy kolację... Świetnie sprawdzą się jako dodatek do czerwonego barszczu. Wykorzystując gotowe ciasto francuskie przygotujesz je w mgnieniu oka!
Dziś mogę już głośno zapewnić, że nie ma to jak langosze robione w domu: świeże i z dobrej jakości składników. Są prostą potrawą, ale smakują po prostu rewelacyjnie! Chrupiące z zewnątrz, miękkie w środku, z delikatną nutą czosnku przełamaną śmietaną i innymi dodatkami – po prostu niebo w gębie.
Każdy widział to warzywo, ale nie każdy wie, że biała rzodkiew znakomicie nadaje się na kanapki i jako składnik sałatek i surówek. W smaku bardzo podobna do rzodkiewki, bogata w witaminy i mikroelementy, będzie się dobrze komponować w sałatce z ogórkiem i pomidorem, oraz w surówce.
Smaczna pasta z czerwonej soczewicy z dodatkiem moich ulubionych suszonych pomidorów oraz chrupiącego słonecznika. Doprawiona tym, co było pod ręką: czosnkiem, oregano, kuminem. Zgodna z dietą Montignaca.
Już wiem, że pewnie w przyszłym tygodniu zrobię kolejną porcję żeby była na Wielkanoc. Chorizo jest pyszne ostre, konkretne w smaku, dojrzewające z każdym dniem suszenia.
Wiosna na dobre się zadomowiła, moja propozycja będzie wiosenna. Kulki mięsne zna sałacie rzymskiej z sosem czosnkowym. Danie jest bardzo lekkie, robi się szybko, szczególnie polecam osobom które liczą kalorie
Dzisiejszy przepis jest dla tych, którym znudziły się tradycyjne schabowe…. To przepis na schab pieczony z jabłkowym sosem. Lubię takie połączenia mięsa z owocami. Schab pieczony w rękawie do pieczenia jest bardzo soczysty a dodatek kwaskowego sosu jabłkowego nadaje mu charakteru.
Uwielbiam makarony w każdej postaci, ale musi być spełniony podstawowy warunek: pyszny sos! Uważam, że doskonały sos jest najważniejszy, to on daje najwięcej smaku całemu daniu. Tak jest i w tym przypadku – sos gra ogromną rolę. Spróbujcie makaron z łososiem i kaparami w sosie musztardowym, nie pożałujecie!
Pyszną kiełbasę na Wielkanoc przygotowałam z mięsa wieprzowego z karkówki. Pyszna domowa kiełbasa wędzona jest rewelacyjna w smaku, aromatyczna, wyśmienita, genialna. Nie znam osoby, która by nie miała do niej słabości,muszę się przyznać mam do niej wielką. A najlepsza jest wisząca na drążku,podsuszona tzw "łamana".
Schab w smaku jest bardzo wyrazisty, dość słony i przypomina inne tego typu surowe i dojrzewające wędliny (jak na przykład szynka szwarcwaldzka). Najlepiej smakuje pokrojony w bardzo cienkie plasterki, co nie jest łatwe, ponieważ jest dość twardy.
Jak zwykle autorem pomysłu na użycie szpinaku była Aga. Jak niektórzy z Was może wiedzą, ja nie jestem jego wielkim entuzjastą, ale ostatecznie dałem się przekonać. W końcu to ja stałem przy patelni więc musiałem spróbować co z tego wyszło. Broni się... :)