Bułka pszenna

Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę powiedzieć, że kompletnie brakuje mi czasu…. i to nie tylko wolnego, ale też czasu, żeby zrobić to, co powinnam i chciałabym zrobić…. Tyle jest jeszcze rzeczy, które chciałabym zrobić i tyle się nauczyć a doba niestety zawsze ma tylko 24 godziny :-( Zastanawiam się tylko jak inni blogerzy organizują sobie czas, żeby ze wszystkim zdążyć? Może muszę tylko jakoś lepiej się zorganizować? Chciałabym jakoś to wszystko ogarnąć….tylko nie wiem jak…:(  Może z nastaniem wiosny będzie lepiej? Na razie jednak zapraszam Was na pyszną bułkę pszenną z dodatkiem gotowanych ziemniaków, które nadają jej wilgotności. Przepis na bułkę znalazłam na blogu http://zapachchleba.blogspot.co.uk/. Bułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis :-)

Bułka pszenna

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej 650
  • 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito
  • 1/3 łyżeczki drożdży instant
  • ok. 300 ml wody
  • pół łyżeczki soli

1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie ponad 3 godziny)

Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i przełożyć do wysypanego mąką koszyczka do wyrastania. Można również – jak ja- wyłożyć na czystą i obficie posypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka lub naczynia glinianego. Posypać lekko mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

3. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Wyrośniętą bułkę delikatnie przełożyć na blachę wysypaną kaszą manną. Naciąć i wstawić do piekarnika.

Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Bułka jest upieczona jeśli wydaje głuchy odgłos gdy pukamy w jej spód. Studzimy na kratce.

Smacznego :-)

Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułka pszenna - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiDrukuj / PDF

Przepisy z tych kategorii

Chałka ziemniaczana

Chałka ziemniaczana

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka z batatem i słonecznikiem

Bagietka z batatem i słoneczni…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pachnący bochenek na każdą porę roku

Pachnący bochenek na każdą por…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Pełnoziarniste bułeczki ziemniaczane

Pełnoziarniste bułeczki ziemni…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb wiejski na zakwasie

Chleb wiejski na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb rustykalny

Chleb rustykalny

Tosia Tosia
Smakowity chleb