Bułka pszenna
Muszę powiedzieć, że kompletnie brakuje mi czasu…. i to nie tylko wolnego, ale też czasu, żeby zrobić to, co powinnam i chciałabym zrobić…. Tyle jest jeszcze rzeczy, które chciałabym zrobić i tyle się nauczyć a doba niestety zawsze ma tylko 24 godziny :-( Zastanawiam się tylko jak inni blogerzy organizują sobie czas, żeby ze wszystkim zdążyć? Może muszę tylko jakoś lepiej się zorganizować? Chciałabym jakoś to wszystko ogarnąć….tylko nie wiem jak…:( Może z nastaniem wiosny będzie lepiej? Na razie jednak zapraszam Was na pyszną bułkę pszenną z dodatkiem gotowanych ziemniaków, które nadają jej wilgotności. Przepis na bułkę znalazłam na blogu http://zapachchleba.blogspot.co.uk/. Bułka pszenna jest pyszna, wilgotna i długo zachowuje świeżość. Nie jest trudna w przygotowaniu więc naprawdę warto wypróbować ten przepis :-)
Bułka pszennaSkładniki:
- 500 g mąki pszennej 650
- 125 g ugotowanych ziemniaków, przetartych przez sito
- 1/3 łyżeczki drożdży instant
- ok. 300 ml wody
- pół łyżeczki soli
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wyrabiać ciasto około 8 minut. Przełożyć do lekko naoliwionej miski. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (u mnie ponad 3 godziny)
2. Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią, żeby je odgazować. Uformować bochenek i przełożyć do wysypanego mąką koszyczka do wyrastania. Można również – jak ja- wyłożyć na czystą i obficie posypaną mąką ściereczkę i włożyć do durszlaka lub naczynia glinianego. Posypać lekko mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3. Piekarnik nagrzać do 240 stopni. Na spód wstawić małą keksówkę z wrzącą wodą. Wyrośniętą bułkę delikatnie przełożyć na blachę wysypaną kaszą manną. Naciąć i wstawić do piekarnika.
Po 10 minutach pieczenia zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze około 20 minut. Bułka jest upieczona jeśli wydaje głuchy odgłos gdy pukamy w jej spód. Studzimy na kratce.
Smacznego :-)
Drukuj / PDF