Ryby powinniśmy jesc chociaz jeden raz w tygodniu, powodow jest bardzo dużo ale głównie dzięki kwasowi wielonienasyconemu omega-3, który cudownie wpływa na nasz wzrok, skórę, pamieć - jest to szczególnie ważne w przypadku dzieci i starszych osób.
Nigdy nie byliśmy zwolennikami świeżego rozmarynu, w tym daniu jednak, poddany obróbce cieplnej jest genialnym dopłenieniem smaku balsamico! A pieczony (nieostry) kremowy czosnek rozpływa sie w ustach. W każdym razie same o..chy i a...chy :)
Moskole to potrawa kuchni podhalańskiej, której spróbować można w wielu karczmach i barach przy stokach narciarskich. Pochodzi ona z czasów pierwszej wojny światowej, gdy w te rejony przybyli jeńcy rosyjscy, czyli właśnie „Moskole”.
Chlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia.
Smalczykowe paluchy, to domowa przegryzka, łatwa, szybka i przede wszystkim smaczna. Doskonale sprawdza się jako dodatek do czystych lub kremowych zup, nie wspominając o piwie. (...) Upieczone paluchy są chrupiące ,aromatyczne o ciekawym wyrazistym smaku. Zawartość ziół ogrodowych w smalczyku zwalnia nas całkowicie z dodawania jakichkolwiek przypraw.
Sceptyczna byłam patrząc na połączenie twarogu i piwa i jeszcze smarowania tym chleba... Okazało się jednak, że całość smakuje bardzo ciekawie. Jest w tej paście coś, co sprawia, że jest ona smaczna - i na pewno ma w tym swój udział ostra papryka i cebulka ;)
Omlet to jedno z moich ulubionych śniadań :-) robię je dość często w różnych wersjach smakowych. Tym razem omlet z tuńczykiem i serem ,bez dodatku soli - oczywiście możecie ją dać jeśli chcecie ale mi wydaje się zbędna gdyż ser jest słony. Smakuje wyśmienicie, wyszedł bardzo puszysty nie wiem może do za sprawą wcześniejszego ubicia co pozytywnie mnie zaskoczyło a sam omlet bardzo delikatny
Te pierożki to jest hit wszystkich moich imprez. Robię je z różnymi nadzieniami, również na słodko. Czasami używam mąki pełnoziarnistej. Zaręczam, że w każdej postaci są przepyszne i znikają ze stołu najszybciej:)
Przez długi czas nie lubiłam śledzi, a śledzie po kaszubsku były właśnie tymi, dzięki którym „nawróciłam się” i stwierdziłam, że jednak te ryby są bardzo smaczne .
Oprószyć wnętrze kurczaka solą i pieprzem, a następnie dodać włożyć do środka 1 cytrynę pokrojoną na ćwiartki oraz 2 gałązki rozmarynu i związać nogi. Ułożyć kurczaka na brytfwance, polać oliwą, posypać solą i grubo mielonym pieprzem, podlać połową soku jabłkowego i na wierzchu kurczaka ułożyć resztę gałązek rozmarynu...
Robiłam już tę roladę ze 3 razy,jest pyszna i w sumie szybko się ją robi. Namawiam do jej wypróbowania a na pewno się nie rozczarujecie ,warunek trzeba lubić szpinak i łososia :)