Pulpety mięsne podane na sałacie z sosem czosnkowym
Wczoraj wspominałam o moim udziale w projekcie związanym ze spożywaniem wieprzowiny przez Polaków.Przeciętnie w ciągu roku zjadamy około 41 kg wieprzowiny,dużo czy mało ? Odpowiedzi szukajcie u Siebie. A wiele ciekawych informacji znajdziecie na stronie projektu klik
Wiosna na dobre się zadomowiła, moja propozycja będzie wiosenna. Kulki mięsne zna sałacie rzymskiej z sosem czosnkowym. Danie jest bardzo lekkie, robi się szybko, szczególnie polecam osobom które liczą kalorie
składniki :
. Wykonanie
.Do miski wkładamy mięso mielone, ,posiekany tymianek , łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Robimy nie duże kulki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz. sos
Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy porwaną sałatę, dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, rzodkiewki, cebulę na wierzch kładziemy kulki mięsne. Podajemy z sosem czosnkowym
Wiosna na dobre się zadomowiła, moja propozycja będzie wiosenna. Kulki mięsne zna sałacie rzymskiej z sosem czosnkowym. Danie jest bardzo lekkie, robi się szybko, szczególnie polecam osobom które liczą kalorie
składniki :
- 500g mięsa wieprzowego z szynki lub łopatki
- 1 łyżeczka musztardy
- świeży tymianek
- jajko
- Sól do smaku
- Pieprz do smaku
- Sałata rzymska
- Pomidory koktajlowe
- Cebula czerwona
- Świeży tymianek
- Świeża bazylia
- Rzodkiewki
- Sos czosnkowy
- 1 ząbek czsonku
- 1 mały jogurt grecki
- sól,pieprz do smaku
. Wykonanie
.Do miski wkładamy mięso mielone, ,posiekany tymianek , łyżkę musztardy, jajko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Robimy nie duże kulki. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej następnie kładziemy pulpety i obsmażamy z każdej strony. Przesmażone pulpety wykładamy na talerz. sos
Do jogurtu dodajemy rozgnieciony czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i sokiem z cytryny. Na talerzu układamy porwaną sałatę, dodajemy pokrojone pomidory koktajlowe, rzodkiewki, cebulę na wierzch kładziemy kulki mięsne. Podajemy z sosem czosnkowym