Ciekawostką jest, że ten sam burger występował, a dokładniej był jedzony już w dwóch filmach związanych z Quentinem Tarantino: "Wściekłe psy" i "Od zmierzchu do świtu" ;)
Z połączenia kilku prostych składników powstała bardzo smaczna pasta. Jej zaletą jest nie tylko wspaniały smak, ale również szybkość przygotowania. Może ona być dodatkiem do pieczywa, a podana w kruchych babeczkach stanowi atrakcyjną przekąskę na świątecznym stole.
Jeśli znudziły się Wam zwykłe naleśniki z serem, można je w prosty sposób urozmaicić, robiąc na nich na przykład takie paski :) Wbrew pozorom nie jest to trudne, a efekt jest świetny :) Dodatkowo naleśniki zyskują fajny, lekko kakaowy posmak. Warto wypróbować :)
Zawitał on w mym skromnym domu nie dawno – jako ratunek przed pójściem do restauracji z klownem. Jakoś ostatnio złapał mnie szał łał na takowe jedzenie. Uratowałam się właśnie tym.
Pyszne, chrupiące i pachnące sezamki. Proste i szybkie w wykonaniu. Idealne jako słodka przekąska dla dzieci lub niespodziewanych gości. Kiedy więc mamy ochotę na coś pysznego i słodkiego warto schrupać paczuszkę sezamków to tylko 200 kcal. Dostarczymy wówczas sobie nie tylko spory zastrzyk energii, ale również sporą dawkę witamin.
Drożdżowe kapuśniaczki, to pyszne dodatek do czerwonego barszczu. Ja bardzo lubię kapuśniaczki, niestety chwilowo mi ich jeść nie wolno, ale rodzina bardzo się ucieszyła gdy je ostatnio zrobiłam. Robi się je szybko i bardzo prosto.
Przed Wigilią, na zaostrzenie apetytu, obowiązkowo serwowane są u nas śledziki. Na ten czas, polecam klasycznego śledzia w śmietanie, który, poza śledziem z migdałami i śledziem z buraczkami, znajduje się w mojej topowej trójce ulubionych wersji śledzi.
Mam w swoim domu doskonały fiński kominek, który świetnie ogrzewa cały dom. Opalany jest drewnem. Pomyślałem, że mogę go wykorzystać do upieczenia ziemniaków, które to jak przed laty piekłem w ognisku.
W tym roku ogarnął mnie szał śledziowy. Ta, często niedoceniana, ryba jest genialna w smaku, czy to w postaci smażonej i zalanej octem, czy w sosie piernikowym, czy z marynowanymi grzybkami, czy z ananasem... nie ma znaczenia byleby to były śledzie :D. W sieci natrafiłam na przepis na śledzie w sosie musztardowym i wiedziałam od razu, że zaraz przystąpię do wykonania.
Uwielbiam śledzie. W tym roku na święta przygotowałam śledzie z cebulką w oleju z dodatkiem ziół prowansalskich. Wszystkim bardzo smakowały, więc na Sylwestra będzie powtórka.
Smažený sýr (inaczej smažák) to klasyka kuchni czeskiej i słowackiej, która nawet w Polsce stała się tak popularna, że można zjeść ją w knajpach od gór aż po morze ;) Jest to jedna z niewielu czeskich potraw jarskich.
Sceptyczna byłam patrząc na połączenie twarogu i piwa i jeszcze smarowania tym chleba... Okazało się jednak, że całość smakuje bardzo ciekawie. Jest w tej paście coś, co sprawia, że jest ona smaczna - i na pewno ma w tym swój udział ostra papryka i cebulka ;)
Przez długi czas nie lubiłam śledzi, a śledzie po kaszubsku były właśnie tymi, dzięki którym „nawróciłam się” i stwierdziłam, że jednak te ryby są bardzo smaczne .