Kruche babeczki z pastą twarogowo - rybną
Z połączenia kilku prostych składników powstała bardzo smaczna pasta. Jej zaletą jest nie tylko wspaniały smak, ale również szybkość przygotowania. Może ona być dodatkiem do pieczywa, a podana w kruchych babeczkach stanowi atrakcyjną przekąskę na świątecznym stole.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g margaryny Palma z Kruszwicy
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- 1/3 łyżeczki soli
Z podanych składników zagnieść ciasto - nie wyrabiać go zbyt długo. Przygotowane ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Z kuli odrywać po kawałku ciasta i każdy kawałek cienko rozwałkować. Następnie rozwałkowanym ciastem wyklejać foremki. Ciasto docisnąć do formy, a jego nadmiar oderwać.
Piec w temperaturze 200°C, przez około 15-20 minut, aż będą złotobrązowe. Wystudzić.
Składniki na nadzienie:
- 200 g białego sera tłustego
- 200 g wędzonej makreli
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- 1 średni ogórek kiszony
- do smaku: sól, pieprz, chili
Makrelę obrać ze skóry i ości, a mięso przełożyć na talerz i rozdrobnić widelcem. Ser rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Ogórek pokroić w drobną kostkę. Cebulę i szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i chili.
Przygotowaną pastę przy pomocy szprycy nakładać do upieczonych, kruchych babeczek.
Smacznego:-)
Przepis ten jest częścią elektronicznej książki kucharskiej zawierającej propozycje autorów 5 blogów na Święta Wielkanocne 2013 r. Książka przygotowana została wspólnie z markami ZT Kruszwica oraz serwisem Zpierwszegotloczenia.pl. Mój wkład w ten projekt to 1/5 przepisów, które mam nadzieję zainspirują Was na nadchodzące Święta.