Kremowy pasztet z wątróbki.
Czas Wielkanocy to okres, w którym nasze stoły obfitują w przeróżne pieczenie, mięsa i pasztety. Ja najbardziej lubię pasztet w formie smarowidła. Kremowy, delikatny i bardzo prosty do przygotowania. W zależności od upodobań, można doprawić go za każdym razem inaczej dodając ulubione dodatki. To prosty sposób na domowy dodatek do kanapki.
Deszczowa pogoda i pierwsze wiosenne burze nastrajają do zabarykadowania się w kuchni i spędzenia tam połowy dnia. W innym przypadku mogłabym tylko przykleić nos do szyby obserwując spływające po niej strugi deszczu lub zasnąć pod miękkim kocem, by przeczekać tę niesprzyjającą aurę w błogiej nieświadomości…
Upiekłam więc świeżutki chleb z chrupiącą skórką.
Na kolację będzie gruba, zgrzebna pajda z domowym pasztetem i pełna miseczka soczystych rzodkiewek. Czego chcieć więcej…
Składniki:
- 500g drobiowej wątróbki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 300ml białego lub różowego wytrawnego wina
- 50g masła
- 50ml kremówki 30-36%
- liść laurowy
- sól
- pieprz do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
- Wątróbkę oczyść z błon i dokładnie umyj. Osącz z wody.
- Cebulę i czosnek posiekaj.
- Mięso, cebulę i czosnek przełóż do garnka i zalej winem. Dodaj liść laurowy i pieprz.
- Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut. W tym czasie płyn powinien zredukować się co najmniej o połowę.
- Zdejmij wątróbkę z ognia, dodaj sól do smaku oraz masło i zamieszaj, by się rozpuściło.
- Całość przełóż do blendera, dodaj kremówkę i zmiksuj na gładką masę.
- Przełóż do słoiczka lub do 2-3 mniejszych i przechowuj w lodówce.
- Pasztet można przygotować z grzybami, żurawiną, lub ulubionymi przyprawami (koperek, szczypiorek, pietruszka itp.)
Smacznego!