Domowe hot dogi
Dzisiaj proponuję hot doga ale oczywiście domowego. Bułka własnego wypieku, serdelek sprawdzonej firmy (przynajmniej 82% mięsa i nie MMO), ulubione dodatki i sosy i można zajadać się bez wyrzutów sumienia.
A po południu zapraszam na wyniku konkursu z Lubellą:)
Składniki na bułki:
- 900 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki ciepłego mleka
- 1,5 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 40 g świeżych drożdży
- 1 jajko do posmarowania
Z drożdży, łyżki mąki i kilku łyżek mleka zrobić rozczyn, odstawić na 10 min. Do miski wsypać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Misę przykryć i odstawić na 60 min. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 8 równych kawałków. Rozpłaszczać dłonią na placuszek, formować podłużne bułeczki, zwijać w rulon i zlepiać wzdłuż złączenia. Układać bułki na wysmarowanej blaszce. Posmarować jajkiem i pozostawić ponownie do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec do zrumienienia, ok. 20 min.
Po wystudzeniu przekroić bułkę, włożyć serdelka ( wcześniej podgrzanego), dodać kawałki pomidora, ogórka, posiekaną sałatę lodową. Polać ketchupem lub majonezem. Natychmiast podawać.
Smacznego:)