Dwukolorowe kruche ciasteczka
Po pierwsze: przepraszam za jakość niektórych zdjęć. Niestety mój stary aparat fotograficzny szwankuje coraz bardziej - zdjęcia bez flesza robi na pomarańczowo, z fleszem maksymalnie rozjaśnia - tak, że kompletnie nic nie widać. W planach mam kupno nowego aparatu, ale to trochę potrwa... Tak więc, na razie fotografuję jak mogę.
Przepis na podstawę tych ciasteczek znalazłam u Agnieszki. Chciałam użyć mojego sprawdzonego przepisu na kruche ciasteczka, ale nie żałuję że mnie podkusiło i że spróbowałam nowego przepisu - Ciasteczka wychodzą pyszne, aromatyczne, z nutką cytryny (aromat) i pachną cytrynowo już przy wyrabianiu.
A pomysł? Inspirację znalazłam na stylowi.pl, gdzie ostatnio często zaglądam.
Dwukolorowe kruche ciasteczka
Cytuję za Agnieszką, wstawki bez kursywy moje:
- 270 g mąki krupczatki
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- kilka kropel aromatu cytrynowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
Do zimnego masła dodaj mąkę, cukier puder z cukrem waniliowym oraz żółtka i kilka kropel aromatu cytrynowego. Wszystkie składniki posiekaj nożem, następnie zagnieć gładkie, jednolite ciasto. Podziel je na 2 części. Do jednej z nich dodaj czerwony barwnik spożywczy (lub inny, jeśli robisz np. gwiazdki czy kwiaty), ponownie zagnieć ciasto z barwnikiem, aby miało jednolity kolor. Zawiń obie części ciasta w woreczek foliowy i wstaw na około pół godziny do lodówki (u mnie to była godzinka). Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek o grubości około 0,4 cm. Za pomocą foremek wycinaj różne kształty ciasteczek. W większych kształtach wycinaj mniejsze. Ciasteczka przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładając w większy kształt - kształt mniejszy o drugim kolorze. Lekko dopasuj, przygniatając palcami. Ciasteczka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170°C i piecz przez około 15-18 minut (aż się zarumienią) - moim wystarczyło 10 minut, ale ja mam bardzo stary i bardzo mocny piekarnik.