Kto jeszcze nie miał okazji jej próbować – najwyższa pora nadrobić zaległości, bo pozornie zwykła grzanka z oliwą, czosnkiem i świeżymi pomidorami smakuje po prostu wspaniale :)
W zeszłym miesiącu, dzięki uprzejmości Unity Line mieliśmy okazję spędzić uroczy weekend w Szwecji. W ramach wspomnień tej wycieczki, przygotowałam Smörgåstårta, tort kanapkowym, o którym kelner w restauracji mówił, że to bardzo typowe i nie mniej popularne w Szwecji danie.
Przyznam, że nie znam osoby, która by nie ubiła arbuza, który jest niesamowicie odświeżający i zarazem kruchy. Proponuję bardziej wystawną, imprezową wersję mojej ulubionej letniej sałatki - wieża z fety, arbuza i bazylii.
Melon , szynka ...........i kruche, wytrawne ciasto . Pyszna letnia przekąska , którą możemy przygotować dla naszych przyjaciół lub na kolację we dwoje.
Kombinacji smakowych jest bez liku, ale przedstawię Wam mojego absolutnego faworyta - wersję z brokułem, kukurydzą, cebulką, szynką wędzoną (może być też boczek) oraz kleksem beszamelu.
Jest to trochę zmodyfikowana wersja klasycznego hummusu, gdyż nigdy nie wiem co zrobić z olejem od pomidorów, więc w końcu znalazłam sposób na wykorzystanie go.
Pieczona ciecierzyca to zdrowy zamiennik orzeszków i innych tuczących przekąsek. Nie zawiera wiele kalorii, za to całkiem sporo białka. I do tego jest bardzo łatwa do przygotowania, a co najfajniejsze – smak tworzymy sami, dobierając ulubione przyprawy.
Pieczywko układamy na suchej patelni, na malutkim gazie, skrapiamy oliwą i smarujemy ząbkiem czosnku, podgrzewamy tak długo, aż nabierze chrupkości. Pomidory kroimy w kostkę, mieszamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, chlustem oliwy, bazylią i solą. Wykładamy pomidory na chrupiące pieczywko i konsumujemy...
Dobry film, mecz lub po prostu chęć zjedzenia czegoś szybkiego i smacznego to powody do przygotowania ciasta francuskiego z szynką i serem camembert. Ciasto francuskie pasuje do wszystkiego, więc możecie w nie zawinąć dosłownie każdy składnik – to co macie akurat w lodówce.