Pieczona cukinia
Cukinia może być smażona, grillowana i faszerowana. Tymczasem przygotowałam zupełnie prosty przepis na pieczoną cukinia z cebulką, ziołami i koktajlowymi pomidorkami.
Doskonała i smaczna przystawka do dań mięsnych lub jako odrębne danie także na kolację. Polecam ?
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 srednia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonych ziół /pietruszki, bazylii, tymianku/
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz
- 50 g sera fety
- 100 g pomidorów koktajlowych
- 0liwa do smażenia
Wykonanie:
- Cukinię umyć, osuszyć, przekroić na dwie połówki wzdłuż.
- Wydrążyć srodek miąższu.
- Połówki cukinii skropić oliwą i podsmażyć przez kilka minut na patelni.
- Wydrążony miąższ drobno posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek, zioła, sól i pieprz. Podsmażyć do zeszklenia.
- Srodek cukinii wypełnić podsmażonym farszem, posypać grubo fetą i zapiec w piekarniku w temp. 175 st. C, przez 15-20 minut razem z koktajlowymi pomidorkami.
- Podawać na ciepło lub jako dodatek do mięsa.
Smacznego ?
autor: Samantha