Pieczona cukinia

Pieczona cukinia

Cukinia może być  smażona, grillowana i faszerowana. Tymczasem przygotowałam zupełnie prosty przepis na pieczoną cukinia z cebulką, ziołami i koktajlowymi pomidorkami.

Doskonała i smaczna  przystawka do dań mięsnych lub jako odrębne danie także na kolację. Polecam ?

Zdjęcie - Pieczona cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 cukinia
  • 1 srednia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych ziół /pietruszki, bazylii, tymianku/
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • 50 g sera fety
  • 100 g pomidorów koktajlowych
  • 0liwa do smażenia

Zdjęcie - Pieczona cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wykonanie:

  1. Cukinię umyć, osuszyć, przekroić na dwie połówki wzdłuż.
  2. Wydrążyć srodek miąższu.
  3. Połówki cukinii  skropić oliwą i podsmażyć przez kilka minut na patelni.
  4. Wydrążony miąższ drobno posiekać, dodać drobno pokrojoną cebulę, zmiażdżony lub drobno pokrojony czosnek, zioła, sól i pieprz. Podsmażyć do zeszklenia.
  5. Srodek cukinii wypełnić podsmażonym farszem, posypać grubo fetą i zapiec w piekarniku w temp. 175 st. C, przez 15-20 minut razem z koktajlowymi pomidorkami.
  6. Podawać na ciepło lub jako dodatek do mięsa.

Smacznego ?

autor: Samantha

Zdjęcie - Pieczona cukinia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów