Smörgåstårta czyli Tort Kanapkowy
W zeszłym miesiącu, dzięki uprzejmości Unity Line mieliśmy okazję spędzić uroczy weekend w Szwecji. W ramach wspomnień tej wycieczki, przygotowałam Smörgåstårta, tort kanapkowym, o którym kelner w restauracji mówił, że to bardzo typowe i nie mniej popularne w Szwecji danie.
Oprócz więc łososi, kiszonych śledzi i jabłeczników (o których więcej TU), Szwedzi zajadają się również kromkami chleba tostowego przekładanymi majonezem z różnymi dodatkami. Może to być wspomniany gravlax, śledź lub po prostu jajko. Do tego koperek i wszystko, co tylko dobrze się z tymi smakami skomponuje.
Ja wybrałam krewetki, pastę kawiorową i jajka właśnie. Muszę przyznać, że już samo robienie tego „tortu” sprawiło, że śmiałam się sama do siebie, bo nie sądziłam, że kiedykolwiek układać będę ogórkowe różyczki na cieście pełnym majonezu!
Smörgåstårta czyli Tort Kanapkowy Składniki- chleb tostowy - 4 kromki
- majonez - 4 łyżki
- jogurt grecki - 1 łyżka
- pasta kawiorowa - 1 łyżka
- krewetki - 100g, koktajlowe
- jajko - 1 szt
- masło - 1 łyżeczka
- koperek - 1 łyżka, posiekany
- ogórek - ok. 20 cienkich plasterków
- sól, pieprz - do smaku
Z kromek chleba wytnij równe okręgi np. za pomocą dużej szklanki.
Jajko ugotuj na twardo. Obierz i ostudź.
Krewetki podsmaż na maśle, przypraw solą i pieprzem. Ostudź.
Majonez wymieszaj z jogurtem, przypraw solą. Jedną łyżkę przełóż do mniejszej miseczki i połącz z pastą kawiorową.
Pierwszą kromkę chleba posmaruj majonezem. Na wierzchu ułóż krewetki. Przykryj kolejną kromką, z obu stron posmarowaną majonezem. Na wierzchu ułóż plastry jajka. Przykryj kolejną kromką, z obu stron posmarowaną majonezem. Posmaruj pastą kawiorową. Posyp koperkiem. Przykryj kolejną kromką, z obu stron posmarowaną majonezem. Na wierzchu ułóż krewetki i plasterki ogórka.
Brzegi "torcika" pokryj majonezem, obłóż plastrami ogórka. Do momentu podania przechowuj w lodówce. Podawaj z cząstką cytryny.