Długo się do nich zbierałam, oj długo. Ale w końcu się udało. Są pyszne, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do obiadu. A o czym mowa? O ziemniaczanych krokietach z nadzieniem.
To świetna alternatywa dla tych tradycyjnych. Ich przygotowanie jest zdecydowanie łatwiejsze. Wydaje mi się także, że do tych pieczonych możemy zastosować więcej farszów.
Mam dzisiaj do zaprezentowania bardzo dobre danie jednogarnkowe a właściwie danie z patelni. Jest ono szczególnie popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je z duszonych warzyw, do których wbija się jajka. Danie jest naprawdę warte wypróbania. Świetnie nadaje się na śniadanie lub na lekką przekąskę w ciągu dnia.
Lekkie i zdrowe śniadanie, które mogłabym jeść codziennie. Na ryneczku udało mi się jeszcze dostać maliny i borówki więc korzystam z tych świeżych dobrodziejstw dopóki mogę. Pyszny poczatek dnia!
Mini tarty zrobiłam wykorzystując ciasto francuskie polecam jednak użycie kruchego ciasta do tart. Masa serowa z aromatycznymi ziołami doskonale komponuje się z pomidorkami i daje doskonałe doznania smakowe.
Zachowując tradycję, ale też zaspokajając kulinarne oczekiwania moich domowników, co roku na Wigilię przygotowuję paszteciki. Są one nieodzownym towarzystwem dla barszczu serwowanego tego wieczoru.
Znakomite na obiad, śniadanie, kolację czy też jako przekąska. Wytrawna wersja muffinek zaspokoi głód na długi czas. Ciasto jest lekkie, puszyste i delikatnie kremowe (zapewne przez śmietanę w składzie), co świetnie komponuje się z cięższymi dodatkami typu podsmażony boczek i cebula.
Dzisiaj pokażę Wam dwie wersje koreczków, na jeden kęs, w kształcie roladek, Jedne z grillowanej cukinii, a drugie z marchewki. Nadziane serkiem ze szypiorkiem. Nie można przestać ich jeść :) Są bardzo wygodne, ponieważ cukinię i marchewkę można przygotować dzień wcześniej i po ostygnięciu zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
Wytrawne tarteletki z dodatkiem marynowanej fety, czarnych oliwek, suszonych pomidorów i marynowanego czosnku. Doskonałe jako przystawka lub przekąska. Smaczne i aromatyczne. Wymagają wcześniejszego zamarynowania sera. Ja zrobiłam od razu cały słoik, bo ser jest pyszny. Świetnie się komponuje z suszonymi pomidorami i będzie również doskonałym dodatkiem do świeżo upieczonego chleba
Ten paprykowy dip, może być delikatny lub intensywny w smaku, doprawiony ziołami lub ostrą chili. Można maczać w nim kawałki warzyw (seler naciowy, paprykę, marchewkę pokrojoną w słupki) lub grzanki, a nawet … nachos :)