Czakczuka
Mam dzisiaj do zaprezentowania bardzo dobre danie jednogarnkowe a właściwie danie z patelni. Jest ono szczególnie popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je z duszonych warzyw, do których wbija się jajka. Danie jest naprawdę warte wypróbania. Świetnie nadaje się na śniadanie lub na lekką przekąskę w ciągu dnia.
Źródło: Jaja, mleko i ser, wyd. Reader's Digest
Składniki:
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula, grubo posiekana
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
- 1 zielona papryka
- 400 g dojrzałych pomidorów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/4 łyżeczki suszonych pokruszonych płatków chili
- 1 łyżezka mielonego kminu rzymskiego
- szczypta cukru
- 4 jajka
- sól, zielona pietruszka
Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni o grubym dnie. Wrzucić cebulę, czosnek oraz czerwoną i zieloną paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut aż zmięknie. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, pokruszoną papryczkę chili, kmin rzymski, cukier i sól. Przykryć i dusić 5 minut aż powstanie gęsty, jednolity sos. Zrobić grzbietem łyżki 4 zagłębienia i wbić do każdego jajko. Przykryć i dusić na małym ogniu 6-8 minut, aż jajka się lekko zetną. Podawać natychmiast prosto z patelni, dekorując każdy talerz gałązką natki pietruszki.
Smacznego:)