Czakczuka

Czakczuka

Mam dzisiaj do zaprezentowania bardzo dobre danie jednogarnkowe a właściwie danie z patelni. Jest ono szczególnie popularne w regionie Morza Śródziemnego. Przyrządza się je  z duszonych warzyw, do których wbija się jajka. Danie jest naprawdę warte wypróbania. Świetnie nadaje się na śniadanie  lub na lekką przekąskę w ciągu dnia.

Zdjęcie - Czakczuka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Jaja, mleko i ser, wyd. Reader's Digest

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula, grubo posiekana
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w cienkie paseczki
  • 1 zielona papryka
  • 400 g dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/4 łyżeczki suszonych pokruszonych płatków chili
  • 1 łyżezka mielonego kminu rzymskiego
  • szczypta cukru
  • 4 jajka
  • sól, zielona pietruszka

Rozgrzać oliwę na głębokiej patelni o grubym dnie. Wrzucić cebulę, czosnek oraz czerwoną i zieloną paprykę. Smażyć na małym ogniu 5 minut aż zmięknie. Dodać pomidory, przecier pomidorowy, pokruszoną papryczkę chili, kmin rzymski, cukier i sól. Przykryć i dusić  5 minut aż powstanie gęsty, jednolity sos. Zrobić grzbietem łyżki 4 zagłębienia i wbić do każdego jajko. Przykryć i dusić na małym ogniu 6-8 minut, aż jajka się lekko zetną. Podawać natychmiast prosto z patelni, dekorując każdy talerz gałązką natki pietruszki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów