Mini tarty z ricottą i pomidorami
Wieczór Andrzejkowy już za dwa tygodnie, dlatego warto pomyśleć o małym co nieco do przekąszenia, zaplanować menu. Jednak zanim o tym , to kilka słów o historii tej wyjątkowej nocy. Andrzejki (znane również Jędrzejkami lub Jędrzejówkami) to wieczór magii, wróżb czynionych w nocy z 29 na 30 XI. W Polsce pierwsza wzmianka literacka o święcie Andrzejkowym pojawiła się w 1557. Dawniej Andrzejki przeznaczone były dla niezamężnych panien, a wróżby miały charakter wyłącznie matrymonialny dlatego odprawiane były indywidualnie, w tajemnicy i traktowane z całą powagą. W późniejszych czasach wieczory Andrzejkowe zaczęto organizować zbiorowo, gdzie spotykały się grupy panien na wydaniu, mniej więcej w równym wieku. Natomiast męskim odpowiednikiem święta były Katarzynki przypadające na noc z 24 na 25 listopada czyli w wigilię św. Katarzyny Aleksandryjskiej. Obecnie jak wszystkim wiadomo spotkania te przerodziły się w okazję do sympatycznych spotkań towarzyskich i miłej i hucznej zabawy przed rozpoczynającym się adwentem dla obojga płci. A kiedy spotkania w gronie najomych to, dobra zabawa i smaczne przekąski dlatego oprócz tych propozycji, które już wcześniej publikowałam ( linki do nich poniżej wpisu) dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną. Mini tarty zrobiłam wykorzystując ciasto francuskie polecam jednak użycie kruchego ciasta do tart. Masa serowa z aromatycznymi ziołami doskonale komponuje się z pomidorkami i daje doskonałe doznania smakowe.
Ilość porcji – 5- 6
Czas wykonania – 45 min.
Stopień trudności – łatwe
Składniki:
- ciasto francuskie
- 250 g sera ricotty
- 3 łyżki tartej mozzarelli
- 10-12 pomidorków koktajlowych (pokrojonena ćwiartki)
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 łyżka roztopionego masła
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżego tymianku dodekoracji
Sposóbwykonania:
- piekarnikrozgrzewamy do 200 ̊C,
- małeforemki smarujemy lekko roztopionym masłem i wypełniamy ciastem francuskim,
- risottęłączymy z mozzarellą, dodajemy ¼ łyżeczki suszonego tymianku, ¼ łyżeczkibazylii, szczyptę soli i dokładnie mieszamy,
- zoliwy i pozostałych ziół robimy dressing, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu,
- masąserową wypełniamy foremki z ciastem francuskim, na wierzchu układamy ćwiartki pomidorków i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 min.,
- przed podaniem każdą mini tarte skrapiamy delikatnie ziołowym dressingiem, dekorujemy gałązką tymianku i podajemy ciepłe lub letnie.
Inne propozycje na przekąski:
1. Oliwki w marynacie z chili i czerwonej papryki
2. Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim
3. śledzie z rodzynkami i orzechami
4. Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim