Mini tarty z ricottą i pomidorami

Mini tarty z ricottą i pomidorami

Wieczór Andrzejkowy już za dwa tygodnie, dlatego warto pomyśleć o małym co nieco do przekąszenia, zaplanować menu. Jednak zanim o tym , to kilka słów o historii tej wyjątkowej nocy.  Andrzejki (znane również  Jędrzejkami lub Jędrzejówkami) to wieczór magii, wróżb czynionych w nocy z 29 na  30 XI. W Polsce pierwsza wzmianka literacka o święcie Andrzejkowym pojawiła się w 1557. Dawniej Andrzejki przeznaczone były dla niezamężnych panien, a wróżby miały charakter wyłącznie matrymonialny dlatego odprawiane były indywidualnie, w tajemnicy i traktowane z całą powagą. W późniejszych czasach wieczory Andrzejkowe zaczęto organizować zbiorowo, gdzie spotykały się grupy panien na wydaniu, mniej więcej w równym wieku. Natomiast męskim odpowiednikiem święta były Katarzynki przypadające na noc z 24 na 25 listopada czyli w wigilię św. Katarzyny Aleksandryjskiej. Obecnie jak wszystkim wiadomo spotkania te przerodziły się w okazję do  sympatycznych spotkań towarzyskich i miłej i hucznej zabawy przed rozpoczynającym się adwentem dla obojga płci. A kiedy spotkania w gronie najomych to, dobra zabawa i smaczne przekąski dlatego oprócz tych propozycji, które już wcześniej publikowałam ( linki do nich poniżej wpisu) dzisiaj mam dla Was jeszcze jedną. Mini tarty zrobiłam wykorzystując ciasto francuskie polecam jednak użycie kruchego ciasta do tart. Masa serowa z aromatycznymi ziołami doskonale komponuje się z pomidorkami i daje doskonałe doznania smakowe.

 

Zdjęcie - Mini tarty z ricottą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Ilość porcji –  5- 6

Czas wykonania –  45 min.

Stopień trudności –  łatwe

 

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 250 g sera ricotty
  • 3 łyżki tartej mozzarelli
  • 10-12 pomidorków koktajlowych (pokrojonena ćwiartki)
  • ½  łyżeczki suszonego tymianku
  • ½ łyżeczki suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego tymianku dodekoracji

 

Zdjęcie - Mini tarty z ricottą i pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Sposóbwykonania:

  1. piekarnikrozgrzewamy do 200 ̊C,
  2. małeforemki smarujemy lekko roztopionym masłem i wypełniamy ciastem francuskim,
  3. risottęłączymy z mozzarellą, dodajemy ¼ łyżeczki suszonego tymianku, ¼ łyżeczkibazylii, szczyptę soli i dokładnie mieszamy,
  4. zoliwy i pozostałych ziół robimy dressing, doprawiamy odrobiną soli i pieprzu,
  5. masąserową wypełniamy foremki z ciastem francuskim, na wierzchu układamy ćwiartki pomidorków i wstawiamy do piekarnika na około 25-30 min.,
  6. przed podaniem każdą mini tarte skrapiamy delikatnie ziołowym dressingiem, dekorujemy gałązką tymianku i podajemy ciepłe lub letnie.

 

Inne  propozycje na przekąski:

1. Oliwki w marynacie z chili i czerwonej papryki

2. Szpinak, suszone pomidory i feta w cieście francuskim

3. śledzie z rodzynkami i orzechami

4. Bakłażany z suszonymi pomidorami na cieście francuskim

5. Cukinia a'la pizza



Kategorie przepisów