Muffiny z boczkiem i cebulką
Muffinki na śmietanie z boczkiem, cebulą i szczypiorkem
Znakomite na obiad, śniadanie, kolację czy też jako przekąska. Wytrawna wersja muffinek zaspokoi głód na długi czas.
Ciasto jest lekkie, puszyste i delikatnie kremowe (zapewne przez śmietanę w składzie), co świetnie komponuje się z cięższymi dodatkami typu podsmażony boczek i cebula.
PS Niebawem kolejne przepisy na wytrawne muffiny - szczególnie zimą na do nich ogromną słabość.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej (315 g)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka czosnku
- 1 płaska łyżeczka ostrej papryki
- szczypta soli
- 1 szklanka śmietany 18% (gęstej)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 150 g boczku
- 1 duża cebula
- pół pęczka szczypiorku
Boczek i cebulę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. Na patelni rozgrzać dosłownie parę kropel oleju i przesmażyć boczek. Już podsmażony przełożyć na talerzyk. Na tłuszczu, który się z niego wytopił przesmażyć cebulę, po czym dołożyć ją do boczku i odstawić do lekkiego przestygnięcia.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (160 przy termoobiegu). W dużej misce wymieszać suche składniki, zaś w mniejszej wymieszać trzepaczką mokre. Powstały płyn wlać do miski z sypkimi składnikami i wymieszać. Ciasto będzie dość gęste, powstanie zwarta kula - najlepiej więc wyrabiać je ręką, ale nie za długo, tylko do połączenia składników. Następnie dodać do ciasta przesmażony boczek i cebulę. Po wmieszaniu tych składników, ciasto stanie się rzasze, już typowo muffinowe. Na koniec wsypać szczypiorek i połaczyć całość. Ciasto wykładać do papilotek lub foremek silikonowych (do 3/4 wysokości). Piec 20-25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzić na kratce.