Roladki z serkiem na imprezę


Zdjęcie - Roladki z serkiem na imprezę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wszystko co można jeść palcami jest idealne na imprezę lub przyjęcie karnawałowe - póki jeszcze karnawał trwa.

Gdy byłam mała, hitem każdej imprezy organizowanej u mnie w domu były małe kanapeczki z bagietki. Na nich znajdowało się wszystko co tylko można było dostać. Latem oczywiście było łatwiej z powodu dostępności kolorowych warzyw - ogórek, rzodkiewka, pomidor. Zimą z kolei prym wiodły pasty jajeczne i pasty z twarogu z różnymi dodatkami.
Miałam koleżankę, u której w tym czasie zamiast kanapek były różnego rodzaju koreczki nadziewane na wykałaczki. Kółka z pumpernikla z papryką, serem i ogórkiem, albo kółka z sera z winogronami ... często te wieże na wykałaczkach były powtykane w połówkę główki kapusty.

Dzisiaj pokażę Wam dwie wersje koreczków, na jeden kęs, w kształcie roladek, Jedne z grillowanej cukinii, a drugie z marchewki. Nadziane serkiem ze szypiorkiem. Nie można przestać ich jeść :)
Są bardzo wygodne, ponieważ cukinię i marchewkę można przygotować dzień wcześniej i po ostygnięciu zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
Nie da się ukryć, że z marchewki i cukinii zostaną nam kawałki. Ale można je wykorzystać podsmażając z cebulą i dodać do makaronu na obiad następnego dnia :)

Zdjęcie - Roladki z serkiem na imprezę - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Roladki z serkiem na imprezę

2 marchewki
2 cukinie
około 400 g serka śmietankowego (typu Almette)
pęczek szczypiorku
kawałek czerwonej papryki
wykałaczki
ewentualnie sól

Marchewki pokroić na wstążki ścinając wzdłuż korzenia obieraczką do warzyw.
Cukinię tak samo.
Paski marchewki włożyć do posolonej wrzącej wody i gotować 2-3 minuty. Wyłożyć na metalową kratkę do ostygnięcia.
Paski cukinii lekko posolić i zgrillować na patelni grillowej aż pokażą się ciemne paski. Odłożyć również na metalową kratkę do ostygnięcia.
Serek wymieszać ze szczypiorkiem, jeśli trzeba to dosolić i włożyć do szprycy.
Paski warzyw ułożyć płasko na deseczce lub talerzu. Na każdy koreczek potrzeba dwa paski połozone jeden na drugim.
Wyciskać niezbyt grubą warstwę serka na paski i zwinąć.
Paprykę pokroić na kawałki (na oko - 0,5 x 1,5 cm) i nabić na wykałaczkę. Dołożyć roladkę nabijając ją na złączeniu. Papryka powinna być na górze roladki.
Takie roladki można zrobić kilka godzin przed imprezą.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy