Podlaskie kartacze faszerowane dwoma rodzajami mięsa podane z wysmażonym boczkiem. Możecie je przygotować także tylko z wieprzowiny a zamiast boczku podać sos czosnkowy lub tzatziki.
Jeśli polubiliście brukselkę albo dopiero macie zamiar to polecam moje dzisiejsze danie. Wiem, że łazanki kojarzą się raczej z kapusta kiszoną ale zachęcam Was do wypróbowania w wersji z brukselką. Jest to danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne.
Często gdy wracam zmęczona i głodna z pracy, nie mam ochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Sięgam wtedy po łatwe i sprawdzone przepisy dla leniuchów:) Jednym z nich są duszone udka kurczaka w sosie śmietanowym z gorgonzolą i szpinakiem, które zawsze wychodzą smaczne. Do tego ziemniaczki z sałatką i mamy obiad jak marzenie:) Polecam!
Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie....w oczekiwaniu na wiosnę cieplejszą. ;)
Jeśli jesteście fanami lazanii ta zupa z pewnością przypadnie Wam do gustu. Inspirację do niej znalazłam na kilku amerykańskich blogach, jednak nie posłużyłam się, żadnym konkretnym przepisem, raczej wszystko zrobiłam po swojemu. Jest to kolejne ciekawe wcielenie zupy pomidorowej, tym razem wersja bardo sycąca.
Przepis wydawał się bardzo prosty i w sumie sama byłam ciekawa jak to finalnie wyjdzie, dodałam tylko na koniec szczyptę cukru o jakoś dla mnie sos pomidorowy bez odrobiny cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z sosem pomidorowym z szafranem i owocami morza.
Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik.
Zupa z czerwoną pastą curry, chilli i wyczuwalną kolendrą na bulionie i mleku kokosowym, podana z makaronem na pewno zachwyci wszystkich fanów egzotycznych smaków. Pyszna, pikantna i szybka w przygotowaniu, idealna na szybki obiad w tygodniu. Zapraszam!
Dziś podam przepis zarówno na moje ulubione i najlepsze ciasto na pierogi, które zawsze się udaje, delikatne i rozpływające się w ustach oraz starodawny farsz na ruskie pierogi, który zabierze Was do krainy dzieciństwa. Gotowi? No to zapraszam
Dobre obiadowe danie. Można przygotować wcześniej, a potem tylko wstawić do piekarnika i upiec. Smaczne i ciepłe i zimne. Lubię takie zapiekanki, nie wymagają długiego stania w kuchni, a są na ogół bardzo smaczne.
Langosze mają jeden minus- można się od nich z łatwością uzależnić. Jeśli będąc na Węgrzech, traficie do budki, w której Pani na rozgrzany tłuszcz wrzuca krążki drożdżowego ciasta, smaży je na złoto, a następnie podaje z kwaśną śmietaną i serem, to koniec. Diety idą w zapomnienie, a langosz śnić się zaczyna po nocach.