Łazanki z brukselką
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 10 + 10minuty
Jeśli polubiliście brukselkę albo dopiero macie zamiar to polecam moje dzisiejsze danie. Wiem, że łazanki kojarzą się raczej z kapusta kiszoną ale zachęcam Was do wypróbowania w wersji z brukselką. Jest to danie szybkie, łatwe i bardzo smaczne.
Składniki- brukselka - 300 g
- pieczarki - 200 g
- makaron łazanki - 100 g
- cebula - 1 szt.
- boczek wędzony - 100 g
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- oliwa - 2 łyżki
W dużym garnku ugotować makaron w osolonej wodzie. Odcedzić.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać pokrojony w kostkę boczek. Smażyć, aż tłuszcz się wytopi, (można też dodać resztki wędlin zalegające w lodówce). Dodać cebulę i smażyć kilka minut. Następnie dodać obraną z wierzchnich liści brukselkę pokrojoną na połówki lub ćwiartki oraz pieczarki pokrojone w plasterki. Przyprawić solą, pieprzem. Wszystko razem dusić ok. 8-10 min. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Ponownie przyprawić do smaku. Podawać natychmiast.
Smacznego:)