Zapiekanka z kalafiora

Zapiekanka z kalafiora

Bardzo smaczna, pikantna, z doskonałym sosem. :-) 
Zdjęcie - Zapiekanka z kalafiora - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zapiekanka z kalafiora
1 kalafior

4 średnie ziemniaki

100g pomidorów cherry
sos:

30 g  masła

1 duży por pokrojony w talarki

2 ząbki czosnku

30 g mąki pszennej

300 ml mleka

250 g startego sera typu parmezan dziugas

1/2 łyżeczki ostrej papryki

sól i pieprz

natka
Różyczki kalafiora gotuję ok. 10 minut we wrzątku, odcedzam i odkładam. Teraz gotuję w tym samym wrzątku ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, także przez 10 minut. Odcedzam. 
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony por i posiekany czosnek, obsmażam przez ok. minutę. Wsypuję mąkę, mieszam i po minucie zdejmuję z ognia. Wlewam mleko, wsypuję ok. 120g startego sera, sporo posiekanej natki i chilli, garnuszek stawiam na małym ogniu i mieszając doprowadzam do wrzenia. Wyłączam ogień, doprawiam solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego kładę różyczki kalafiora, dodaję pomidory, ziemniaki. Polewam sosem. Posypuje resztą startego sera.
Piekę przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Na talerzach posypuję natką. 

Kategorie przepisów