Zapiekanka z kalafiora
Bardzo smaczna, pikantna, z doskonałym sosem. :-)
Zapiekanka z kalafiora
1 kalafior
4 średnie ziemniaki
100g pomidorów cherry
sos:
30 g masła
1 duży por pokrojony w talarki
2 ząbki czosnku
30 g mąki pszennej
300 ml mleka
250 g startego sera typu parmezan dziugas
1/2 łyżeczki ostrej papryki
sól i pieprz
natka
Różyczki kalafiora gotuję ok. 10 minut we wrzątku, odcedzam i odkładam. Teraz gotuję w tym samym wrzątku ziemniaki pokrojone w grubą kostkę, także przez 10 minut. Odcedzam.
W garnuszku rozpuszczam masło, dodaję pokrojony por i posiekany czosnek, obsmażam przez ok. minutę. Wsypuję mąkę, mieszam i po minucie zdejmuję z ognia. Wlewam mleko, wsypuję ok. 120g startego sera, sporo posiekanej natki i chilli, garnuszek stawiam na małym ogniu i mieszając doprowadzam do wrzenia. Wyłączam ogień, doprawiam solą i pieprzem.
Na dnie naczynia żaroodpornego kładę różyczki kalafiora, dodaję pomidory, ziemniaki. Polewam sosem. Posypuje resztą startego sera.
Piekę przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Na talerzach posypuję natką.