Kounoupidi Kapama czyli kalafior po grecku
Dziś zabieram Was w podróż do Grecji!
Mam dla Was przepis na Kounoupidi Kapama czyli przepyszny kalafior duszony w aromatycznym sosie pomidorowym.
Ciężko wymówić, ale gwarantuję, że smakiem każdy się zachwyci!
Danie proste, szybkie, smaczne i bardzo tanie!
Zapewne znajdą się tacy, którzy dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik.
Świetnie smakuje jako danie główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką.
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 3 porcje )
* kalafior – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek – 3 ząbki
* mielony cynamon – 1 łyżeczka
* passata ( przecier ) pomidorowa – 250 ml
* woda – ok. 0,5 szkl
* oliwa – 3 łyżki
* sól, pieprz, cukier brązowy, sok z cytryny
Do całości oprócz passaty możemy śmiało dodać pokrojnego w kostkę świeżego pomidora.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesmażamy.
Wrzucamy posiekany czosnek oraz podzielonego na różyczki kalafiora, smażymy 5 minut, dodajemy cynamon i dużą szczyptę brązowego cukru, a następnie wlewamy wodę oraz passatę pomidorową.
Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny, mieszamy i na wolnym ogniu dusimy ok. 20 minut.
Podajemy gorące!
Smacznego!