Curry z ziemniaków
Jakoś zimne Zośki wespół zespół z ogrodnikami nie mają zamiaru nas opuszczać, tyle co dochodzą to nadchodzą znów kolejne zimne dni, wciąż więc sięgam po rozgrzewające tematy, nie kończąc tylko na kocu i kubku herbaty. Curry jadam nawet latem zastępując coraz rzadziej u mnie występujące mięso, warzywami, te wiosenne nadają się równie dobrze co jesienne dynie i pospolite korzeniowce. Młode ziemniaki z ciecierzycą i świeżym szpinakiem umoczone w pomidorowym sosie będą smakować doskonale w tak zwanym międzyczasie....w oczekiwaniu na wiosnę cieplejszą. ;)
Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 40 min
1 kg ziemniaków
1 puszka ciecierzycy
150 g świeżego szpinaku
250 ml passaty pomidorowej
400 g pomidorów z puszki
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
3-4 maleńkie suszone chilli
1 łyżka curry
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
1 łyżeczka brązowego cukru (opcjonalnie do smaku)
sól, pieprz
olej rzepakowy ok 4 łyżki
Przygotowanie: 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy al dente, nie mogą być zupełnie ugotowane, najlepiej wybrać te z niewielką ilością skrobi, ja użyłam sałatkowych, zachowają wtedy kształt nie rozpadną się, wczesne też będę dobre2. Ziemniaki kroimy w kostkę3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kumin rzymski i garam masala, chwilę smażymy na średnim ogniu, dorzucamy pokrojone ziemniaki, dodajemy curry, mieszając podsmażamy ok 5 minut4. Dodajemy puszkę pomidorów i passatę pomidorową, gotujemy na średnim ogniu ok 10 min, aż lekko odparuje woda, następnie przykrywamy i gotujemy pod przykryciem jeszcze ok 10 min5. Do curry dodajemy cynamon, chilli, sól, pieprz ewentualnie cukier, dorzucamy odsączoną ciecierzycę z puszki i gotujemy jeszcze chwilę6. Na sam koniec, tuż przed podaniem dorzucamy świeży szpinak, przemieszać i podawać, można z pieczywem