Szybki gulasz z owocami morza
Dania z owocami morza niestety rzadko goszczą w mojej kuchni, gdyż mój połówek z nimi nie przepada ale robię je czasami tylko dla siebie. Przeglądałam ostatnio moją zasobną już biblioteczkę i natknęłam się w książce Nigelli Lawson „Kitchen recipes from the heart of the home” na fajny i szybki przepis na szybki gulasz z owocami morza. Lubię takie receptury, szczególnie kiedy po całym dniu pracy nie mam ochoty na długie stanie przy garach, a jakoś nie mam ochoty na niezdrowe gotowce. W zamrażarce miałam akurat mieszankę owoców morza, więc zdecydowałam się przygotować sobie to danie. Przepis wydawał się bardzo prosty i w sumie sama byłam ciekawa jak to finalnie wyjdzie, dodałam tylko na koniec szczyptę cukru o jakoś dla mnie sos pomidorowy bez odrobiny cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z sosem pomidorowym z szafranem i owocami morza. Zjadłam go z ogromną przyjemnością z chrupiącym chlebkiem, polecam!
Scroll down for recipe in English
Szybki gulasz z owocami morza(2 spore porcje)
Składniki:
- 1 szczypta nitek szafranu
- 250 ml wrzątku
- 1 łyżka oleju
- 4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
- 6 dymek, posiekanych w plastreki wraz ze szczypiorem
- ½ łyżeczki suszonego estragonu
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 200 g (1/2 puszki) krojonych pomidorów
- 400 g mrożonych mieszanych owoców morza
- sól, pieprz i cukier do smaku
- świeże zioła do podania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zalej szafran wrzątkiem.
- W szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż dymki, czosnek i estragon i smaż przez minutę. Uważaj żeby nie spalić czosnku, gdyż staje się wtedy gorzki.
- Wlej do patelni wino, zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej wodę z szafranem i pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj dużą szczyptę soli.
- Dodaj mrożone owoce morza i gdy sos zacznie ponownie wrzeć zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, posyp ulubionymi ziołami i podawaj z chrupiącym chlebkiem.
Smacznego!
English version
Speedy seafood supper(2 servings)
Ingredients:
- pinch of saffron threads
- 250 ml freshly boiled water
- 1 tbsp of oil
- 4 cloves of garlic, finely sliced
- 6 spring onions, finely sliced
- ½ teaspoon dried tarragon
- 125 ml dry white wine
- 200 g (1/2 can) of chopped tomatoes
- 400 g frozen mixed seafood
- salt, pepper and sugar to taste
- fresh herbs for serving (optional)
Preparation:
- Put the saffron threads in a cup with 250ml freshly boiled water.
- Warm the oil in a wide heavy-based pan and fry the spring onions with the garlic and dried tarragon for a minute or so – take care not to burn the garlic.
- Add the wine and bring to the boil, add the saffron with its yellow water followed by the tomatoes, and let it come back to the boil. Add a large pinch of sea salt.
- Add the frozen seafood and bring back to the boil, then turn down the heat to medium and simmer for 4-5 minutes.
- Season with salt, pepper and sugar to taste, sprinkle with any available herbs and serve with some good crusty bread.
Enjoy!