Szybki gulasz z owocami morza

Szybki gulasz z owocami morza

Dania z owocami morza niestety rzadko goszczą w mojej kuchni, gdyż mój połówek z nimi nie przepada ale robię je czasami tylko dla siebie. Przeglądałam ostatnio moją zasobną już biblioteczkę i natknęłam się w książce Nigelli Lawson „Kitchen recipes from the heart of the home” na fajny i szybki przepis na szybki gulasz z owocami morza. Lubię takie receptury, szczególnie kiedy po całym dniu pracy nie mam ochoty na długie stanie przy garach, a jakoś nie mam ochoty na niezdrowe gotowce. W zamrażarce miałam akurat mieszankę owoców morza, więc zdecydowałam się przygotować sobie to danie. Przepis wydawał się bardzo prosty i w sumie sama byłam ciekawa jak to finalnie wyjdzie, dodałam tylko na koniec szczyptę cukru o jakoś dla mnie sos pomidorowy bez odrobiny cukru to nie to, zapewne to kwestia przyzwyczajenia:) Takim też sposobem powstał w mojej kuchni pyszny gulasz z sosem pomidorowym z szafranem i owocami morza. Zjadłam go z ogromną przyjemnością z chrupiącym chlebkiem, polecam!

Scroll down for recipe in English

Zdjęcie - Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Szybki gulasz z owocami morza

(2 spore porcje)

Składniki:

  • 1 szczypta nitek szafranu
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżka oleju
  • 4 ząbki czosnku, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 6 dymek, posiekanych w plastreki wraz ze szczypiorem
  • ½ łyżeczki suszonego estragonu
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 200 g (1/2 puszki) krojonych pomidorów
  • 400 g mrożonych mieszanych owoców morza
  • sól, pieprz i cukier do smaku
  • świeże zioła do podania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zalej szafran wrzątkiem.
  2. W szerokiej patelni z grubym dnem rozgrzej na średnim ogniu olej, po czym włóż dymki, czosnek i estragon i smaż przez minutę. Uważaj żeby nie spalić czosnku, gdyż staje się wtedy gorzki.
  3. Wlej do patelni wino, zwiększ ogień, doprowadź do wrzenia i gotuj przez chwilę. Następnie wlej wodę z szafranem i pomidory i ponownie doprowadź do wrzenia. Wmieszaj dużą szczyptę soli.
  4. Dodaj mrożone owoce morza i gdy sos zacznie ponownie wrzeć zmniejsz ogień do średniego i gotuj całość przez 5 minut, aż sos lekko zgęstnieje.
  5. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku, posyp ulubionymi ziołami i podawaj z chrupiącym chlebkiem.

Smacznego!

Zdjęcie - Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

English version

Speedy seafood supper

(2 servings)

Ingredients:

  • pinch of saffron threads
  • 250 ml freshly boiled water
  • 1 tbsp of oil
  • 4 cloves of garlic, finely sliced
  • 6 spring onions, finely sliced
  • ½ teaspoon dried tarragon
  • 125 ml dry white wine
  • 200 g (1/2 can) of chopped tomatoes
  • 400 g frozen mixed seafood
  • salt, pepper and sugar to taste
  • fresh herbs for serving (optional)

Preparation:

  1. Put the saffron threads in a cup with 250ml freshly boiled water.
  2. Warm the oil in a wide heavy-based pan and fry the spring onions with the garlic and dried tarragon for a minute or so – take care not to burn the garlic.
  3. Add the wine and bring to the boil, add the saffron with its yellow water followed by the tomatoes, and let it come back to the boil. Add a large pinch of sea salt.
  4. Add the frozen seafood and bring back to the boil, then turn down the heat to medium and simmer for 4-5 minutes.
  5. Season with salt, pepper and sugar to taste, sprinkle with any available herbs and serve with some good crusty bread.

Enjoy!

Zdjęcie - Szybki gulasz z owocami morza / Speedy seafood supper - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów