Langosz- węgierski fast food

Langosz- węgierski fast food

Langosze mają jeden minus- można się od nich z łatwością uzależnić. Jeśli będąc na Węgrzech, traficie do budki, w której Pani na rozgrzany tłuszcz wrzuca krążki drożdżowego ciasta, smaży je na złoto, a następnie podaje z kwaśną śmietaną i serem, to koniec. Diety idą w zapomnienie, a langosz śnić się zaczyna po nocach.

Zdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli jednak akurat do Bratanków się nie udajecie, jest ratunek. Langosze smażone w domowym zaciszu! Może nie tak duże, jak oryginały (choć to tylko kwestia wprawy i wielkości dostępnej patelnie), ale na pewno bardzo smaczne!

Zdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mój synek powiedział, że teraz może jeść „tylko to”. To chyba o czymś świadczy, prawda? :)

Zdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 6 placków, każdy wielkości dłoni dorosłego mężczyzny.

Jeśli ciekawi Was temat, więcej  o węgierskiej kuchni możecie dowiedzieć się z mojego budapesztańskiego wpisu na blogu (TU).

A tak wygląda Agata jedząca langosza :)

Zdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Langosz- węgierski fast food - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta (mąkę, drożdże, sól i wodę) włóż do dużej miski. Mikserem (wyposażonym w hak) lub ręcznie wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Powinno być odrobinę delikatniejsze (bardziej miękkie) od ciasta na pizzę. W razie konieczności, gdyby za bardzo się kleiło, podsyp dodatkowo odrobiną mąki.

Miskę w wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 45 minut do wyrośnięci w ciepłe miejsce.

W dużym rondlu rozgrzej tłuszcz. Z ciasta wykrój okręgi, rękoma uformuj okręgi wielkości talerzyka deserowego (z nico wyższym brzegiem) i smaż na złoto, z obu stron.

Ciepłe placki podawaj z kwaśną śmietaną i serem na wierzchu.

Kategorie przepisów