Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą
Często gdy wracam zmęczona i głodna z pracy, nie mam ochoty na przygotowywanie skomplikowanego obiadu. Sięgam wtedy po łatwe i sprawdzone przepisy dla leniuchów:) Jednym z nich są duszone udka kurczaka w sosie śmietanowym z gorgonzolą i szpinakiem, które zawsze wychodzą smaczne. Do tego ziemniaczki z sałatką i mamy obiad jak marzenie:) Polecam!
Scroll down for recipe in English
Kurczak ze szpinakiem i gorgonzolą
(4 porcje)
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 200 g liści szpinaku, umytych
- 5o g sera gorgonzola, pokrojonego w kostkę
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 200 ml śmietanki 36 %
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- gałka muszkatołowa, pieprz, sól
Przygotowanie:
- Umyte i osuszone udka z kurczaka, natrzyj porządnie solą i pieprzem.
- Na dużej patelni na większym ogniu rozgrzej olej, włóż udka i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia. Następnie dodaj cebulę, czosnek i tymianek, podsmaż przez chwilę, po czym wlej wino i duś pod przykryciem przez około 20 minut. W razie potrzeby podlewaj wodą lub bulionem.
- Po tym czasie dodaj ser, szpinak i śmietankę i gotuj, często mieszając, przez kolejne 20 minut lub aż kurczak przestanie być surowy w środku.
- Dopraw sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową i podawaj.
Smacznego!
English version
Gorgonzola and spinach chicken
(4 servings)
Ingredients:
- 4 chicken legs
- 1 onion, diced
- 200 g of spinach leaves, washed
- 5o g gorgonzola cheese, diced
- 3 cloves garlic, minced
- 100 ml dry white wine
- 200 ml of double cream
- 3 tablespoons oil
- 1 teaspoon dried thyme
- ground nutmeg, pepper, salt
Preparation:
- Rub washed chicken legs with salt and pepper.
- In a large pan heat the oil, add chicken legs and cook until a nice golden brown on all sides. Add the onion, garlic and thyme, cook for a minute, next add in the wine and cook covered for about 20 minutes. Add water or stosck if necessary.
- Next, add the cheese, spinach and cream and cook, stirring form time to time, for 20 minutes or until the chicken is cooked..
- Season the sauce with salt, pepper and nutmeg and serve.
Enjoy!