Podczas poremontowej przeprowadzki wyparowało mi gdzieś słodkie kakao, dlatego postanowiłam skorzystać właśnie z tego przepisu, z dodatkiem cynamonu – wyszło pysznie 🙂
Churros wyszły idealne, bardzo smaczne, puszyste. Ja od razu zrobiłam podwójną porcję, bo wiedziałam, że zaraz nie będzie połowy :-) Polecam naprawdę warto. Nie robiłam takich długich, bo ciężko było je smażyć, tylko takie krótsze i coś mi się wydaje, że znowu będę robić :-)
Niedawno moja koleżanka przyznała się, że nigdy jeszcze nie piekła ciasta i szukała prostego przepisu na coś słodkiego. Od razu pomyślałam o tej babce- nie dość, że jest super pyszna i wilgotna (spokojnie przez 3-4 dni zachowa świeżość), to jeszcze robi się ją błyskawicznie, nie potrzeba nawet miksera!
Robi się ją błyskawicznie. Ciasto ma fajny smak i ciekawą konsystencję. Trzeba się jednak liczyć z tym, że smakiem tradycyjnej pizzy, na drożdżowym cieście nie przypomina. No i jest jej mało…. zbyt mało;)
Lista składników na pierwszy rzut oka może się wydawać długa, ale jak przyjrzycie się dokładnie, zauważycie, że połowę stanowią przyprawy.
Całość bardzo przyjemnie się robi i przyjemnie nią zajada. Bardzo polecam, nie tylko na czas remontu;)
Zaczynam od pysznego mięska, idealnego na kanapki. Przepis pochodzi z książki "Wędliny domowe" Polecam, warto zrobić, bo smakuje rewelacyjnie, nie to co ze sklepu :-)
Sernik z bananami i masą kajmakową po raz pierwszy pojawił się na Naszym świątecznym stole. Jest to zdecydowanie jeden z lepszych serników jakie zrobiłam. Lekko słodka masa serowa i słodka polewa z masy kajmakowej idealnie się uzupełniają.
Wszystko oprócz śledzi włożyć do rondelka i zagotować. Zestawić z ognia i całkowicie wystudzić. Śledzie moczyć w mleku lub wodzie około 1-2h. Wymoczone pokroić na 3-4 cm kawałki...
Zdrowa, zimowa zupa z ogórków kiszonych i kaszy jaglanej, doprawiona ulubionymi przyprawami. Jeżeli lubisz jaglankę i zupy o kwaskowatym smaku, koniecznie musisz spróbować.
Moje dzieci polubiły kotleciki z tuńczyka. Szczególnie córka, która samego nie bardzo zje, ewentualnie w paście do kanapek. Tak więc przemycam ryby w inny sposób, choć nie powiem, paluszki rybne uwielbia. Wolimy zamiast kurczaka zjeść rybę, więc chce im urozmaicić, żeby się za szybko nie znudziła. Tym razem kotleciki zrobiłam z koperkiem.
Mięso rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą, pieprzem, rolujemy i obtaczamy w mące. Nadmiar mąki strząsamy. Mięso rumienimy z każdej strony na maśle klarowanym, a następnie przekładamy na talerz.
W tym samym naczyniu przesmażamy pieczarki pokrojone na ćwiartki. Gdy zaczną się rumienić, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
Najlepsza szarlotka i jednocześnie chyba najprostsza 🙂 Prawdopodobnie jest to najlepsza szarlotka jaką zrobiłam, choć mistrzynią szarlotki bez wątpienia jest moja mama.
To ciasto jest bezsprzecznie moim symbolem jesieni ! Uwielbiam kiedy w chłodne popołudnie mogę delektować się pysznym ciastem z jabłkami w towarzystwie ulubionej herbaty !
Moja propozycja obiadowa to lazania po meksykańsku. Mięso z dodatkiem fasoli, kukurydzy, papryki i papryczki chilli z sosem pomidorowym to farsze tej lazanii. Wyszła pyszna, polecam
Aromatyczne ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi, pieczone w foremce na babki. Ciasto jest wilgotne i bardzo puszyste, dobrze się przechowuje, długo zachowuje świeżość.