Spód murzynkowy, mus bananowy i warstwa kakaowej śmietanki. Całość bardzo spójna w smaku, nie przesłodzona.
Warstwy są równe, a całość ładnie się prezentuje.
Prosty przepis na pyszne, puszyste ciasto z jabłkami i chrupiącą kruszonką. Chociaż ciasto ucierane gości na naszych stołach głównie latem, a jabłka zazwyczaj trafiają do tradycyjnej szarlotki to zachęcam do wypróbowania jesiennej wersji tego wypieku z cudownie pachnącym cynamonem, maślaną kruszonką i płatkami podpieczonych migdałów
Muszę przyznać, że jak na to, że ciasto sprawia wrażenie złożonego, było całkiem szybkie do przygotowania. Względnie szybkie:)
Wyszło nie za słodkie, orzechowe, smaczne.
Dzisiaj małe co nie co do kawy. Pyszne ciasteczka z żurawiną, które bardzo, a to bardzo nam posmakowały. Proste w przygotowaniu, można zrobić na Święta, włożyć do puszki i spokojnie mogą tak sobie czekać do tygodnia. Podobną wersję ciasteczek robiłam z pistacjami.
Oczywiście nie z samego masła orzechowego jest ten shake bo i banany są tu bardzo ważne. Niewątpliwie jednak to właśnie masło robi robotę. Prawdziwa bomba witaminowo-proteinowa. Idealna na nataki ponury dzień jak dzisiaj.
Nie chcę się tutaj za bardzo chwalić, ale tym ciastem przeszedłem samego siebie! Ten sernik z białą czekoladą i pistacjami jest tak obłędnie pyszny, że zniknął cały na drugi dzień po upieczeniu. Oczywiście z pomocą znajomych i rodziny, chociaż sam pewnie też dałbym mu radę. 😉 Po prostu po każdym skończonym kawałku ma się ochotę sięgnąć po następny i następny. Oj tak, połączenie białej czekolady i pistacji to coś, co łasuchy lubią najbardziej. 🙂
Kurczak teriyaki w zdrowszej, bo pieczonej wersji. Idealny z dodatkiem ryżu lub nawet jako dodatek do bułek pita lub kebab. Bardzo prosty i szybki przepis.
Miłośnikom dań ziemniaczanych polecam hit kuchni białoruskiej. Placki z gotowanych ziemniaków wypełnione farszem z białego sera smażone na patelni i podane z kleksem śmietany są genialne. Na ciepło smakują tak dobrze, że ciężko się od nich odczepić.
Gdy tylko zobaczyłam przepis na te placuszki od razu wiedziałam, że je przygotuję.
Wyszły bardzo puszyste i delikatne, a zapach podczas smażenia był po prostu cudny.
Zamarzyły mi się bagietki wypełnione zapieczoną masą jajeczną. Taka jajecznica w bułce. Z jajecznicą konsystencjonalnie niewiele miało to wspólnego, ale mogę powiedzieć, że zachcianka została spełniona.
Kuchnia angielska nie słynie jakoś specjalnie z fantastycznych dań ale te muffiny czyli tak naprawdę pszenne bułki z patelni są rewelacyjne. (...) Bułki są wyrośnięte, mega puchate i tak... naprawdę są dopieczone w środku.
Przepis na to nietypowe ciasto znalazłam na blogu Swojskie jedzonko. Zaciekawiła mnie ta imprezowa propozycja, więc postanowiłam przetestować ją właśnie w takich okolicznościach (tym bardziej, że porcja jest na prawdę spora i nie wiem czy sami dalibyśmy jej radę).
Bagietki nacinamy, tak jakbyśmy chcieli pokroić je na plastry, jednak staramy się nie przeciąć ich do końca. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy masłem czosnkowo-pietruszkowym. Blaszkę przykrywamy folią aluminiową...
Pudding chia z kiwi może stanowić zarówno doskonały pomysł na śniadanie jak i na deser. Wykonanie jest banalnie proste, a jedzenie puddingu w takim wydaniu, na pewno będzie o wiele przyjemniejsze.
W życiu nie jadłam lepszego! Wychodzi idealny w smaku i konsystencji. Mięso jest mięciutkie, wręcz rozpada się na kawałki.
Wspaniale smakuje z kaszą i ogórkiem, ale również z plackiem ziemniaczanym czy czeskim knedlikiem.