Krem z pieczonych pomidorów


- Wynik: 70
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Jedna z moich ulubionych zup sezonowych to krem z pieczonych pomidorów. Robię ją tylko latem bo wtedy pomidory smakują najlepiej. Jest bardzo szybka do zrobienia jak to zwykle bywa z kremami, trzeba tylko wcześniej upiec pomidory. Ja zazwyczaj wrzucam je do piekarnika, gdy piecze się jakieś mięso lub chleb.
Składniki- pomidory - 2 kg
- czosnek - 4-5 ząbków
- bazylia suszona - 1 łyżka
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- bulion warzywny - 1,5 l - 2 l
- oliwa
- ocet balsamiczny
Pomidory umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Dodać czosnek, posypać bazylią i polać oliwą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min. Po tym czasie przełożyć wszystko do wysokiego naczynia i wszystko razem zmiksować. W trakcie blendowania dodawać stopniowo bulion. Stopień gęstości uregulować wg własnych upodobań. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.
Inspiracja: Jadłonomia