Krem z pieczonych pomidorów

Zdjęcie - Krem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • Wynik: 70
  • Czas przygotowania: 10minuty
  • Czas gotowania: 60minuty

Jedna z moich ulubionych zup sezonowych to krem z pieczonych pomidorów. Robię ją tylko latem bo wtedy pomidory smakują najlepiej.  Jest bardzo szybka do zrobienia jak to zwykle bywa z kremami, trzeba tylko wcześniej upiec pomidory. Ja zazwyczaj wrzucam je do piekarnika, gdy piecze się jakieś mięso lub chleb.

Składniki Instrukcje

Pomidory umyć, przekroić na połówki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Dodać czosnek, posypać bazylią i polać oliwą. Wstawić do piekarnika i piec ok. 60 min. Po tym czasie przełożyć wszystko do wysokiego naczynia i wszystko razem zmiksować. W trakcie blendowania dodawać stopniowo bulion. Stopień gęstości uregulować wg własnych upodobań. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem balsamicznym.

Inspiracja: Jadłonomia

Zdjęcie - Krem z pieczonych pomidorów - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy