Botwinka z mlekiem kokosowym
Botwinka z mlekiem kokosowym czyli sezonowo obowiązkowa pozycja w menu !
Myślę, że tej zupy nie trzeba specjalnie przedstawiać ? Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych wiosenno-letnich zup w postaci i na ciepło i na zimno! Najczęściej robię ją w wersji z mlekiem kokosowym ? Pokochałam to połączenie słodkich buraczków i kokosa ! Jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco polecam !
Zupa nie jest wymagająca, a do jej zrobienia potrzeba naprawdę niewielu składników ! Ja zawsze podaję ją z dużą ilością zieleniny – zwłaszcza koperku ! Oprócz walorów smakowych zupa z botwinki to prawdziwa bomba witamin A, K, C, E, D witamin z grupy B oraz minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor i jod !
Botwinka z mlekiem kokosowym – wegańska i bezglutenowa
Składniki:
2 pęczki botwinki
1-2 marchewki
Ok. 600 ml bulionu warzywnego
Natka pietruszki, koperek
Liść laurowy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 szklanki mleka kokosowego
Sól ⠀
Botwinkę myjemy (buraki obieramy) i kroimy razem z łodyżkami. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone marchewki, 1 łyżeczkę soli i liść laurowy. Gotujemy aż buraki i marchewka zmiękną. Na koniec dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny (można pominąć). Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
- Liście botwinki można wykorzystać do sałatki lub np. zrobić z nich pesto ! Bo przecież nic nie może się zmarnować ?
⠀
Botwinka z mlekiem kokosowym Pyszna zupa z botwniki z mlekiem kokosowym, wegańska i bezglutenowa Kategorie: Obiad, Zupy Kuchnia: bez laktozy, Bezglutenowa, Fit, Wegańska Tagi: botwinka, zupa Czas przygotowania: 20 minutes Cook Time: 30 minutes Całkowity czas: 50 minutes Ilość porcji: 4 osoby Autor: Marcepanowa kuchnia Składniki
- 2 pęczki botwinki
- 1-2 marchewki
- Ok. 600 ml bulionu warzywnego
- Natka pietruszki koperek
- Liść laurowy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- Sól ⠀
Sposób wykonania
- Botwinkę myjemy (buraki obieramy) i kroimy razem z łodyżkami.
- Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone marchewki, 1 łyżeczkę soli i liść laurowy.
- Gotujemy aż buraki i marchewka zmiękną.
- Na koniec dodajemy mleko kokosowe i sok z cytryny (można pominąć).
- Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.