Już dawno miałam ochotę na spróbowanie tego napoju. Kiedy niedawno Malta zaprezentowała na swoim blogu lassi mango, postanowiłam nie czekać dłużej i w końcu sprawdzić, jak to smakuje.
Z okazji Dnia Dziecka proponuję prosty ale pyszny deser z bitej śmietany z brzoskwiniami i makiem. Lubię desery niezbyt słodkie i lekkie jak mgiełka i ten taki jest. Dzieciom posmakuje napewno. Polecam:)
W ramach sezonu rabarbarowego zrobiłam ciasto, o którym nie pomyślałabym, że smakuje tak wspaniale. Tu wszystko jest fantastyczne. Kruchy spód z kruszonki-rewelacja. Masa z żółtek i śmietanki z pieczonym rabarbarem-pyszota. I do tego lekka beza, u mnie ozdobiona zielonymi wiórkami kokosowymi.
W końcu zdecydowałam się zrobić roladę z bitą śmietaną i owocami. W zamrażarce miałam jeszcze zeszłoroczne mrożone truskawki, więc je wykorzystałam:-). Przepis znalazłam na gazeta.pl. Rolada wyszła ok, choć trochę mi pękła. Myślę, że następnym razem dodałabym więcej oleju i na pewno świeże owoce nie mrożone. Ogólnie rolada się udała, jest szybka w wykonaniu i szybko znika z talerza, polecam!
Ciasto o tej wdzięcznej nazwie było przez jakiś czas jednym z moich ulubionych. Przypomniałam sobie o nim przeglądając stare przepisy. Bardzo łatwo i szybko się robi i jest pyszne.
Ta skomplikowana nazwa dzisiejszego obiadu oznacza po prostu rurki z pomidorami i natką pietruszki ale jako, że język włoski to jeden z moich ulubionych, chętnie używam go w nazywaniu potraw. Prawda, że po włosku brzmi to bardziej wykwintnie? Jest to kolejny przepis Nigelli, ubogi w składniki a obfity w doznania smakowe.
Mój mąż miał dzisiaj wolne i zrobił mi niespodziankę:-) Po pracy czekały na mnie pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym! Bardzo mi smakowały, bo uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak je nam ktoś przygotuje. Zobaczcie dzieło mojego męża:-), gorąco polecam do wypróbowania!
Rolada bezowa, kiedy zaczynałam ją robić wcale nie byłam do niej przekonana ale, wyszła znakomita w smaku i wcale nie za słodka taka w sam raz choć troche ciężko było ją kroić i znikła w jeden dzień polecam wszystkim :-)
Wiosny za bardzo nie widać, więc na pocieszenie przygotowałam sałatkę wiosenną. Bardzo szybka i prosta sałatka, szczególnie wtedy kiedy pojawią się u Was niespodziewani goście, polecam!
Gospodarzy nam Kasia z Pokrojone i Doprawione, która wybrała, niesubordynowanie ;-), dwa przepisy. Ale za to jakie. Usatysfakcjonowani powinni być wszyscy i drożdżowi i zakwasowi.drugim przepisem jesteśmy usatysfakcjonowani, a pierwszy... jeszcze przed nami :)
Przepis na to ciasto wypatrzyłam w Weekendowej Cukierni z czasów kiedy jeszcze nie brałam w niej udziału. Zachęcona bardzo pozytywnymi komentarzami postanowiłam je zrobić. I dzisiaj mogę się podpisać pod tym co wtedy przeczytałam. Ciasto jest bardzo dobre, aromatyczne, najlepsza jest warstwa ze śmietaną. Jedyne co bym zmieniła to ciasto na spód, następnym razem zamienię ucierane na kruche, bo z ucieranym coś mi nie wyszło. Ale całość była bardzo dobra.
Awokado obrać, pokroić i wrzucić do blendera. Dodać sok z cytryny i miód. Wszystko dokładnie zmiksować a następnie przełożyć do pucharków, odstawić na godzinę do lodówki.