Rolada bezowa

Rolada bezowa, kiedy zaczynałam ją robić wcale nie byłam do niej przekonana ale, wyszła znakomita w smaku i wcale nie za słodka taka w sam raz choć troche ciężko było ją kroić i znikła w jeden dzień polecam wszystkim :-)

Zdjęcie - ROLADA BEZOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

blaszka: 36/25 cm

800 g RABARBARU

125 g BIAŁEGO DROBNEGO CUKRU (do rabarbaru)

200 ml ŚMIETANY KREMÓWKI 36%


230 g CUKRU PUDRU

1 ŁYŻKA EKSTRAKTU CYTRYNOWEGO

1 ŁYŻECZKA MAKI KUKURYDZIANEJ

170 g BIAŁKA ( u mnie to 5 jajek )

 

Rabarbar oczyścić z włókien i pokroić na małe kawałki i wrzucić do rondelka posypując cukrem i wróżyć by zmiękło. Następnie odlać sok i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Można również ubiec w piekarniku.

 

Do miski wlej śmietanę i ubij na sztywno, wstaw do lodówki do schłodzenia.

 

Białka ubijać z solą na sztywną pianę dodać połowę cukru pudru, ekstrakt cytrynowy oraz otartą skórkę z jednej cytryny dalej ubijając dosyp resztę cukru pudru. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wylej pianę z białek. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w 150 C. Bawełnianą ściereczkę do naczyń wysyp cukrem pudrem i przełóż na nią odwracając blaszkę do góry dnem upieczoną bezę. Odczekaj chwilę by beza lekko przestygła i rozsmaruj na całości rabarbarem na to ubitą kremówkę i zwiń w roladę pomagając sobie ściereczką. Wstawić do lodówki i schłodzić.

Smacznego

Zdjęcie - ROLADA BEZOWA  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wydrukuj przepis

Kategorie przepisów

Podobne przepisy