Keks ze szparagami, oliwkami i suszonymi pomidorami
Pola niedawno piekła ni to keks ni to chleb ze szparagami i suszonymi pomidorami. Spodobał mi się od pierwszego wejrzenia, a potem od pierwszego kęsa. Doskonały na szybkie śniadanie, wystarczy ukroić plasterek. Wygodny na śniadanie do szkoły, pracy, na piknik. Keks niesłodki, wiosenny. Jeszcze upiekę go w tym sezonie. ;-)
Keks ze szparagami, suszonymi pomidorami i oliwkami
100 ml oliwy z oliwek
250 g szparagów obranych, z odciętymi zdrewniałymi końcówkami
200 g pszennej mąki, obie polecamy orkiszową, bo zdrowsza, bo smaczniejsza, niż zwykła i keks dłużej jest świeży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka listków tymianku (ja miałam natkę i już ;-))
3 jajka lekko ubite
100 ml mleka
100 g zielonych oliwek
100 g suszonych pomidorów,odcedzonych
150 g sera gruyere l. podobnego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki ostrej papryki
główka czosnku
W 150 stopniach piekę nieobrane ząbki czosnku posmarowane oliwą, aż zbrązowieją. Wtedy wyjmuję je z łupin.
Ser ścieram na tarce, na grubych oczkach.
Pomidory kroję w podłużne, cienkie paski.
Szparagi gotuję w osolonym wrzątku przez 2 minuty. Następnie je odcedzam, przelewam zmną wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję każdy na 3 równe kawałki.
Oliwki wyjmuję z zalewy. Osuszam na ręczniku.
Do miski sypię mąkę, proszek, przyprawy, świeże zioła.
Do ubitych jaj dolewam mleko i oliwę.
Do suchych składników dodaję mokre, miksuję. Następnie wsypuję 3/4 sera, cały czosnek, połowę szparagów, połowę oliwek i wszystkie suszone pomidory. Mieszam.
Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównuję wierzch i układam na nim pozostałe szparagi i oliwki, posypuję resztą sera.
Keks piekę w 180 stopniach, w termoobiegu przez ok. 50 minut.
Studzę w piekarniku, nie od razu otwieram drzwiczki, żeby nie opadł.
Już ciepły smakuje doskonale. Na zimno też jest bardzo dobry.
* źródło - blog Poli