Rigatoni z serem pleśniowym

Pogoda nadal nie nastraja optymistycznie, toteż na pocieszenie i rozgrzanie, taki raczej zimowy makaron.

Składniki:

makaron rigatoni lub penne

150-200 g sera z niebieską pleśnią (ja użyłam lazura)

2 łyżki masła

100 ml białego wytrawnego wina

150 ml śmietany 30%

sól, pieprz

pokruszone orzechy włoskie

winogrona do dekoracji

Ugotuj makaron. Masło rozpuść w rondelku, dodaj pokruszony ser i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Dodaj wino i śmietankę, podgrzewaj nadal do momentu, aż sos stanie się gorący. Dopraw do smaku, wrzuć do rondla makaron i wymieszaj z sosem. Udekoruj kawałkami pokruszonego sera, orzechami i winogronami.

Zdjęcie - Rigatoni z serem pleśniowym  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Pizza z dyni z pieczoną papryką, fetą i rukolą

Pizza z dyni z pieczoną papryk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kakaowe ciasto z budyniową pianką i jabłkami

Kakaowe ciasto z budyniową pia…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Podwójnie jabłkowe ciasto na lato

Podwójnie jabłkowe ciasto na l…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Wegański deser kokosowy z malinami

Wegański deser kokosowy z mali…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Tarta z budyniem, bezą i porzeczkami

Tarta z budyniem, bezą i porze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybkie ciasto jogurtowe z rabarbarem

Szybkie ciasto jogurtowe z rab…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim