Gulasz pomidorowy
Uwielbiam takie dania jak gulasz. Próbowałam już wielu i wszystkie bardzo mi smakowały ale nie powstrzymuje mnie to przed zrobieniem kolejnego przepisu. Gulasz pomidorowy znalazłam w kwietniowym numerze Mojego Gotowania a ponieważ większość wypróbowanych przeze mnie przepisów z tej gazetki okazała się strzałem w dziesiątkę, niez zastanawiałam się zbyt długo i tym razem. Przepis jest moją propozycją do akcji Smacznie i pomidorowo.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kg pręgi wołowej
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki mąki
- 1 łyżka smalcu
- 10 dag pieczarek
- 10 pomidorów w zalewie
- szklanka bulionu
- liście świeżej szałwi
Cebulę i czosnek obrać. Mięso pokroić w równą kostkę. Oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Cebulę pokroić, podsmażyć na smalcu, dodać mięso, zrumienić. Wlać bulion do mięsa i dusić 45 minut. Pieczarki oczyścić, pokroić, dodać do mięsa i dusić do miękkości. Pod koniec dodać pomidory wraz z zalewą, zagotować. Dodać posiekane listki szałwi, przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniaczanym puree i groszkiem cytrynowym. Ja podałam z makaronem i też było smacznie:)
Smacznego:)