Rolada z bitą śmietaną i truskawkami
W końcu zdecydowałam się zrobić roladę z bitą śmietaną i owocami. W zamrażarce miałam jeszcze zeszłoroczne mrożone truskawki, więc je wykorzystałam:-). Przepis znalazłam na gazeta.pl. Rolada wyszła ok, choć trochę mi pękła. Myślę, że następnym razem dodałabym więcej oleju i na pewno świeże owoce nie mrożone. Ogólnie rolada się udała, jest szybka w wykonaniu i szybko znika z talerza, polecam!
Składniki na biszkopt:
5 jaj
5 łyżek cukru kryształu albo cukru pudru
5 łyżek mąki pszennej
szczypta soli
cukier waniliowy
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia (ja dałam, ale następnym razem nie dodam)
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
0,5 litra śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 galaretki cytrynowe
1/2 l gorącej wody
kilka truskawek (najlepiej świeżych, ja dałam mrożone)
1 słoiczek dżemu truskawkowego
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Gdy piana będzie sztywna dodać cukier kryształ, cukier waniliowy i olej, jeszcze ubijać chwilkę.
Następnie dodać żółtka, wymieszać łyżką, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać delikatnie łyżką. Przygotować blachę, ja użyłam blachy, która znajduje się w piekarniku, ciasto upiekło się cieńsze. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozłożyć ciasto. Piec 15 minut w temperaturze 170-180 stopni C na jasnozłoty kolor.
Jak biszkopt się upiecze, od razu zdjąć papier i zwinąć ciasto w roladę (trochę mi pękła). Zawinąć w czysty ręcznik i tak rolada powinna ostygnąć.
Zimna roladę rozwinąć. Ubić śmietanę z cukrami waniliowymi. Rozpuścić 2 galaretki cytrynowe w 1/2 l gorącej wody. Gdy będzie tężeć wlewać stopniowo do śmietany i dalej ubijać. Ubitą śmietanę wylać na roladę, wyłożyć miejscami dżem truskawkowy (następnym razem posmarowałabym najpierw biszkopt dżemem, później dałabym śmietanę), ułożyć truskawki na brzegu rolady i zwinąć ponownie.
Roladę posypać cukrem pudrem i oziębić w lodówce, gotowe!
Smacznego:-)
Źródło: http://fotoforum.gazeta.pl/71,1,777.html